Sortimentele cu insecte, în vizorul ANPC. Cum trebuie amplasate în magazine

Sortimentele cu insecte, în vizorul ANPC. Cum trebuie amplasate în magazine
| Foto: shalamov - Depositphotos.com

ANPC a publicat în transparenţă proiectul de ordin privind obligaţia operatorilor economici de a asigura consumatorilor informaţii clare şi complete cu privire la produsele alimentare ce conţin specii de orice insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi.
 

Potrivit ANPC, prin proiectul de act normativ se asigură o mai bună informare a consumatorilor din România cu privire la achiziţionarea în cunoştinţă a produselor care conţin produse alimentare ce conţin specii de orice insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi.

„Având în vedere atribuţiile A.N.P.C., de supraveghere şi control, precum şi de informare corectă a consumatoilor, considerăm că este necesar acest act normativ pentru protejarea consumatorilor”, arată reprezerntanţii instituţiei.

Propunerile şi observaţiile sunt aşteptate în perioada 15-27 februarie la adresa: cabinet@anpc.ro.

Produsele alimentare cu insecte, separate de sortimentele obișnuite - noua obligație ANPC

„Prezentul ordin stabileşte modalităţile de informare a consumatorilor cu privire la informaţiile privind produsele alimentare care sunt/conţin specii de orice insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi, în conformitate cu Regulamentele de punere în aplicare (CE) nr. 2021/882, nr. 2021/1975, nr. 2023/5 si nr. 58/2023 ale Comisiei, respectiv vierme galben de făină, lăcustă călătoare, greier de casă şi larve ale gândacului de făină precum şi orice alte specii de insecte cuprinse în lista cu alimente noi a Uniunii din Anexa Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/2470 comercializate în suprafeţele de vânzare precum şi a produselor alimentare finite/mâncărurile preparate şi/sau oferite spre comercializare consumatorului pentru consumul pe loc sau la domiciliu de către unităţile de restauraţie colectivă”, se arată în proiect.

Conform acestuia, produsele alimentare care sunt/conţin specii de insecte vor fi prezentate în suprafeţele de vânzare într-un stand separat, delimitat de standurile ce conţin produsele consacrate care nu sunt/nu conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi.

Comenteaza