Spațiile de birouri, cele mai tranzacționate de marii investitori la Cluj

Spațiile de birouri, cele mai tranzacționate de marii investitori la Cluj
Clădirea The Office din Cluj a intrat anul trecut în portofoliul grupului Dedeman | Foto: Anca Scutelnicu

Piața imobiliară din România a atras în ultimii cinci ani peste 20 de investitori noi din toate colţurile lumii, cei mai activi realizând achiziții de 1,5 miliarde de euro.

Ca volume investite, cei mai activi jucători noi au fost grupurile MAS Real Estate, Atterbury și Lion’s Head Investments, cu acționariat sud-african, Cerberus, Morgan Stanley și White Star (SUA), respectiv GIC (Singapore) și CIC (China). Din Europa, piața locală a atras investitori noi în special din regiune, din ţări precum Cehia (PPF Real Estate) și Ungaria (Indotek), potrivit companiei de consultanţă Cushman & Wakefield Echinox (CWE).

Dintre companiile care aveau deja prezenţă locală, cele mai mari achiziţii au fost realizate de NEPI Rockcastle, CTP şi Globalworth, liderii segmentelor de retail, industrial şi office din punctul de vedere al activelor aflate în portofoliu, alături de grupul local Dedeman, liderul pieţei de bricolaj, care prin două achiziţii a devenit un jucător semnificativ pe piaţa de birouri din Bucureşti şi Cluj.

„În timp ce în Polonia, Cehia și Ungaria observăm tranzacții care stabilesc noi randamente (yield) record, cele din România încă nu au înregistrat o tendință semnificativă de comprimare. Sunt semnale evidente că pentru cele mai bune active cu un preț sub 50 de milioane de euro randamentele încep să se stabilizeze sub nivelul de 7%.

Ne așteptăm ca această tendință să fie urmată în următoarele 12 luni și de activele mari, nou livrate, cu valori de peste 100 de milioane. Această evoluție stabilă și volatilitatea redusă reflectă un nou nivel de maturitate al pieței locale, oferind investitorilor o marjă suplimentară atractivă comparativ cu alte piețe din Europa Centrală și de Est”, a declarat Tim Wilkinson, partener în CWE.

În perioada 2015-2019, au fost înregistrate 137 de tranzacții, de 4,2 miliarde de euro, valoarea medie a tranzacției fiind de 30 de milioane. Cele mai tranzacționate proprietăți au fost imobilele de birouri, cu 1,8 miliarde de euro, și o cotă de 43% din total, fiind urmate de spaţiile comerciale, cu 30%, și de spaţiile industriale (20%).

67% din volumul investit a fost direcționat către proprietăți situate în București, următoarea piață ca atractivitate fiind Cluj-Napoca, cu o pondere de 7% din activitatea tranzacțională.

Comenteaza