Specialist: Piața imobiliară continuă să crească, noul "ROBOR" nu va avea un impact semnificativ

Specialist: Piața imobiliară continuă să crească, noul "ROBOR" nu va avea un impact semnificativ

Piaţa imobiliară din România ar putea creşte cu 3-4% în 2019, după un avans de 6% în 2018, susține președintele unei agenții imobiliare din Cluj.

"În 2017 am zis că estimăm o creştere între 6 şi 10% pentru 2018 şi a fost undeva la 6% creşterea la nivel naţional. Anul acesta va fi mult mai mică. Creşterea poate să meargă la 3 - 4%, însă dacă ne gândim că la nivel naţional preţurile sunt undeva la nivelul anului 2010, iar din 2010 apartamentele nu s-au scumpit, s-au ieftinit puternic până prin 2014, după care şi-au revenit şi suntem la acelaşi nivel de preţ, în timp ce salariile s-au dublat în unele sectoare, deci are tot sensul din lume ca piaţa să meargă într-o zonă de apreciere. Suntem o piaţă foarte ieftină în raport cu Europa şi nevoia de spaţiul locativ modern este foarte mare în toate oraşele mari", a spus preşedintele Re/Max România, Răzvan Cuc.

El a menţionat faptul că românii au rată ridicată de convieţuire între generaţii, respectiv tinerii trăiesc cu părinţii, uneori până la 30 de ani, însă în Europa acest indicator scade. Răzvan Cuc a afirmat că în România se manifestă un comportament balcanic, de a ţine familia împreună, iar acest aspect poate influenţa cererea din piaţă.

Întrebat despre impactul Indicelui de referinţă trimestrial (IRCC) pentru creditele acordate consumatorilor asupra pieţei imobiliare, Cuc susţine că acesta nu va fi unul semnificativ. "Atâţia indici bancari s-au schimbat de când eu am intrat în acest business încât am devenit imun la astfel de schimbări. Inclusiv indicatori din zona de fiscalitate se schimbă constant. Când am intrat eu era un TVA de 21% şi s-a făcut 19%. Impozitele s-au schimbat de nu ştiu câte ori. A venit darea în plată, a plecat darea în plată. Toate acestea au lătrat la caravana care trece, dar caravana şi-a văzut mai departe de drum fără ca direcţia să şi-o schimbe în vreun fel. Nu cred să aibă un impact semnificativ".

Clujul imobiliar, după primul trimestru din 2019

După un avans de 1,7% față de cele trei luni anterioare, pretențiile vânzătorilor de apartamente din Cluj-Napoca au ajuns, în primul pătrar din 2019, la un nivel de 1.560 euro/mp util, arată o analiză a Imobiliare.ro. 

Cel mai mare avans al prețurilor, în cuantum de 5,9%, a avut loc în cartierul Someșeni: prețul mediu solicitat pentru un apartament a ajuns la 1.280 de euro/mp (față de 1.210 euro trimestrul anterior). Cea mai importantă scădere de preț, de 2,1%, a fost consemnată în Florești, unde un apartament a ajuns să coste, în medie, 880 euro/mp util. În clasamentul zonelor cu cele mai scumpe apartamente din Cluj-Napoca, arealul central și ultracentral se situează pe primul loc, cu o valoare medie de listare de 1.800 euro/mp util pentru un apartament. Florești, Baci, Someșeni și Iris se numără în rândul celor mai accesibile cartiere. Mai multe detalii AICI! 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza