Specialiştii în agricultură la Cluj: criză alimentară în România

Specialiştii în agricultură la Cluj: criză alimentară în România
România se confruntă cu o criză alimentară, cea mai periculoasă deoarece poate provoca tulburări sociale serioase, susţin specialiştii prezenţi astăzi la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) de la Cluj.

Aceştia au ajuns la concluzia că ţara noastră se confruntă cu o degradare a solului, cu o dimnuare drastică a resurselor de apă şi a celor energetice. "Trebuie să ne orientăm tot mai mult către potenţialul local pentru a valorifica aceste resurse agricole. Vrem să creăm o reţea europeană din asemenea iniţiative de succes pe plan naţional, pentru acest program se vor aloca bani de la Uniunea Europeană", a spus comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş, prezent la Cluj. Acesta a recomandat oficialilor români să nu neglijeze liceele agricole, care pot stimula de asemenea iniţiativele locale de succes.

Paolo de Castro, preşedintele Comisiei pentru Agricultură a Parlamentului European, a atras atenţia asupra pericolului închiderii fermelor, generată de migraţia masivă dinspre sat spre oraş, îndeosebi în cazul ţărilor în curs de dezvoltare, între care şi România. "Ne confruntăm cu un proces global de acaparare de terenuri: ţările dezvoltate, cu deficit de materie primă, dobândesc suprafeţe întinse în ţările mai sărace, pentru a obţine bunuri strategice. Printre aceste ţări în expansiune se numără cele din Golful Persic, China, Coreea de Sud şi Japonia", a menţionat de Castro. Acesta primeşte astăzi titlul de doctor honoris causa al USAMV.

La conferinţa de astăzi de la USAMV este prezent şi ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

Comenteaza