Stabilitate pe piața imobiliară din Cluj, la finalul primului trimestru. Ieftiniri în Grigorescu, Andrei Mureșanu și Florești

Stabilitate pe piața imobiliară din Cluj, la finalul primului trimestru. Ieftiniri în Grigorescu, Andrei Mureșanu și Florești

Primul trimestru din an s-a încheiat cu multă efervescență în piața imobiliară și cu o dinamică ascendentă a intențiilor de tranzacționare, în contrast semnificativ cu perioada similară a anului trecut, când această perioadă se încheia sub imperiul restricțiilor.

''În luna martie, Indicele Blitz pentru apartamente de vânzare, după creșterile înregistrate în luna februarie, a avut o corecție moderată de 3,37%, pe fondul unei evoluții stabile a numărului de cereri față de luna anterioară.

Per total, intențiile de tranzacționare au înregistrat o dinamică stabilă față de luna anterioară, și o creștere accentuată față de perioada similară a anului trecut, când contextul de atunci ducea la o încetinire abruptă a activității.

Putem vorbi de un prim trimestru în care piața și-a reintrat complet în ritm, în care prețurile pentru proprietăți puse la vânzare sau la închiriere au cunoscut atât creșteri cât și corecții, pe baza dinamicii cererii și ofertei, ceea ce reprezintă activități normale pe o piață solidă'', arată specialistii imobiliari.

Scăderi de prețuri la apartamentele de vânzare

Pe segmentul apartamentelor de vânzare în Cluj, prețurile au înregistrat o scădere moderată de 3,37%, adică prețul mediu de cumpărare la nivelul municipiului a fost de 1.579 euro/mp. Față de februarie, când se constata o creștere de prețuri de 2,27%, pe fondul unor intenții sporite de tranzacționare din partea clienților cumpărători, în luna martie prețurile au scăzut cu o variație de până la 5,22%.

Cea mai mare scădere a fost înregistrată în cartierul Grigorescu la apartamente de vânzare, indicele Blitz a crescut cu 5,22%, până la valoarea de 1.699 euro/mp (+ de la 1.761 euro/mp), iar în zona Plopilor s-a înregistrat o scădere de 4,98%, până la valoarea de 2.119 euro/mp (+ de la 2.230 euro/mp).

O altă importantă scădere a fost înregistrată în cartierul Andrei Mureșanu, de 4,13%, până la valoarea de 1.904 euro/mp (de la 1.986 euro/mp). În Mănăștur scăderea de prețuri au fost de 2,98%, până la 1.497 euro/mp, (de la 1.543 euro/mp). În Mărăști, prețurile au urmat aceeași tendință de scădere cu 2,94%, până la 1.682 euro/mp (- de la 1.733 euro/mp).

Creșteri de prețuri la apartamentele de vânzare

Creșteri de prețuri moderate au putut fi înregistrate în cartierul Zorilor, cu 3,77%, până la 1.678 euro/mp (de la 1.617 euro pe mp), și Iris, de 1,53%, până la 1.390 euro/mp (de la 1.369 euro/mp). În zona centrală prețul și-a urmat trendul cu o creștere minoră, de 1,24%, situându-se la nivelul de 2.042 euro/mp la apartamentele de vânzare. A fost a treia lună consecutivă în care prețul s-a situat deasupra palierului de 2.000 euro/mp, după ce, pe întreaga durată a anului trecut, a fluctuat în intervalul 1.922-1.987 euro/mp.

În zona Florești, prețurile la apartamentele de vânzare au înregistrat o scădere de 1,47% până la 940 euro/mp (de la 954 euro/mp), interesul potențialilor cumpărători fiind la fel de crescut pentru această zonă și în anul 2021. 

''La Florești curba de evoluție a avut mici variații de-a lungul întregului an, pe un trend ușor descendent. Prețurile au descrescut, în aprilie - noiembrie, de la un maxim de 965 euro/mp în aprilie anul trecut, la 916 euro/mp, apoi s-au apreciat din nou, până la 954 euro/mp, în februarie 2021. Florești este suburbia cu cele mai mici prețuri la apartamentele de vânzare din Zona Metropolitană Cluj'', explică specialiștii.

Comenteaza