Statul a încasat mai mulţi bani de la români

Statul a încasat mai mulţi bani de la români
Veniturile de 146 de miliarde de lei încasate în primele nouă luni din acest an de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) reprezintă o depăşire cu 7,8% și cu 10,6 miliarde faţă de perioada similară a anului 2014 (135 de miliarde).

La bugetul de stat s-au încasat 102 miliarde de lei, 11 miliarde în plus; la impozitul pe profit 10 miliarde, în creştere cu 0,8 miliarde, la impozitul pe venit, 19 miliarde, în urcare cu 2,3 miliarde. Conducerea ANAF susţine că aceste cifre se datorează creşterii nivelului salariului minim pe ţară, intensificării controalelor privind combaterea subdeclarării impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale, precum şi creşterii gradului de colaborare cu Inspecţia Muncii. 
 
Din ianuarie s-a extins la nivel naţional proiectul pilot vizând reducerea salariilor subdeclarate la contribuabilii ce prezintă risc fiscal ridicat privind nedeclararea  veniturilor de natură salarială, prin efectuarea de inspecţii fiscale parţiale la contribuabilii selectaţi. Încasările din taxa pe valoarea adăugată au fost de 42 de miliarde de lei, cu 4,7 miliarde în plus; la accize de 19 miliarde, în creştere cu 1,5 miliarde, iar la alte venituri, de 9,6 miliarde de lei, în urcare cu 1,4 miliarde.  
 
Dacă la fondul naţional unic pentru asigurări de sănătate se constată o creştere a sumelor încasate cu 13,3%, iar la asigurărie pentru şomaj cu 11,8%, la asigurările sociale există o scădere cu 8,14%, influenţată de reducerea cu 5% a contribuţiei datorate de angajator, şi a creşterii intrărilor la la Pilonul II de pensii ca urmare a  cotei de contribuţie, majorată de la 4,5 la 5% în a2015.

Comenteaza