Statul cheltuieşte mai mult decât încasează. Cum ne va afecta deficitul bugetar

Statul cheltuieşte mai mult decât încasează. Cum ne va afecta deficitul bugetar
| Foto: profimedia

Fiecare român va avea o datorie cuprinsă între 3.800 şi 5.900 de lei la finalul acestui an. Suma datorată reprezintă deficitul bugetului de stat, care poate depăşi 100 de miliarde de lei anul acesta. Nu scăpăm de împrumut extern sau de tăieri de costuri ca să acoperim deficitul, avertizează experţii.

O obligaţie de care nici nu ştiai: la sfârşitul anului, fiecare român va avea o datorie de până la 5.900 de lei. Dacă ţi-a crescut salariul în ultimii ani şi ai cam scăpat de datorii, nu sta chiar relaxat! Pentru că are grijă statul să te scoată dator. Cum? Prin deficit, deoarece cheltuieşte mai mult decât încasează.

Deficitul bugetar poate depăşi 10% din PIB. Potrivit calculelor Consiliului Fiscal, dacă deficitul se va situa între 9,9 şi 10,4% din PIB (113 miliarde de lei), datoria pe cap de locuitor va fi de 5.900 de lei. 

Dacă deficitul bugetar va ajunge la 6,7% din PIB (73 miliarde de lei), atunci datoria per locuitor se va situa la 3.900 de lei.

Ca să acoperim deficitul, vom face sacrificii, avertizează experţii. „Există doar trei posibilităţi majore, din experienţa nu numai a noastră, ci şi a altor ţări. Ne spun că există doar trei psoibilităţi de acoperire a deficitului. Cele trei nu sunt exclusive, sunt cumulative. Anume: un împrumut externe, creştere de venituri- aceasta este ordinea în manuale - şi bineînţeles reducerea de cheltuieli publice. Acum, cred că un mix între ele oricum va fi”, a spus cercetătorul Iulian Stănescu.

La criza financiară precedentă, România a ajuns la un deficit bugetar de 8,5% din PIB în 2009 şi a fost nevoită să împrumute 20 de miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană.

Ulterior, salariile bugetarilor au fost tăiate cu 25%, iar nivelul unor taxe – cum a fost TVA-ul – a crescut semnificativ. Pentru 2020, Guvernul estimează un deficit de 6,7% din PIB, considerat un nivel prea optimist de către analişti. Autorităţile exclud, deocamdată, varianta unui împrumut extern, scrie Mediafax.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza