Statul îşi recuperează din contractele păguboase de pe piaţa energiei

Statul îşi recuperează din contractele păguboase de pe piaţa energiei
Hidroelectrica a obţinut un succes în litigiile cu traderii de energie, fiind respinsă prima dintre acţiunile în despăgubiri formulate împotriva societăţii de stat pentru denunţarea de către administratorul judiciar Euro Insol a contractelor bilaterale de vânzare a energiei electrice.

Prin sentinţa pronunţată de Tribunalul Bucureşti a fost respinsă ca neîntemeiată cererea Alpiq Romenergie de acordare a unor despăgubiri de 215 milioane de lei pentru denunţarea contractului de către administratorul judiciar. Traderul de energie a fost obligat şi la suportarea cheltuielilor de judecată de 166.452 de lei, reprezentând onorarii avocaţi şi experţi. 
 
Acest trader a mai pierdut un proces cu Hidroelectrica în februarie, când i-au fost respinse despăgubiri de 527 de milioane, reprezentând daune pentru activarea de către Hidroelectrica a forţei majore în 2011 şi 2012. Alpiq Romenergie este unul dintre traderii de energie ale căror contracte au fost denunţate de către Euro Insol după deschiderea procedurii insolvenţei. 
 
„Contractul cu Alpiq Romenergie a generat doar în perioada 2008 – 31 mai 2012 o pierdere de 427 de milioane de lei. Din energia disponibilizată prin denunţarea acestui contract păgubos, Hidroelectrica a obţinut în perioada august 2012 – decembrie 2015 venituri suplimentare de 350 de milioane de lei. 
 
Această prima sentinţa a instanţei, pe acest gen de acţiuni,vine să confirme o dată în plus că măsură denunţării contractelor bilaterale încheiate de Hidroelectrica cu traderii de energie a fost una legală şi temeinică, fiind justificată de pierderile imense suferite de societate prin încheierea şi executarea acestor contracte. 
 
Spuneam încă din toamna anului 2012 că traderii de energie nu sunt îndreptăţiţi să solicite daune pentru beneficiul nerealizat pe perioada de la denunţarea contractelor şi până în 2018-2019, dată până la care au fost prelungite contractele, câtă vreme aceste contracte au fost încheiate în fraudă acţionarilor, creditorilor şi a legii. 
 
Caracterul prejudiciabil şi ilicit al acestor contracte a fost dovedit mai târziu şi de către ANAF, Curtea de Conturi, DNA, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Concurenţei”, a declarat Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Comenteaza