Statul muşcă din economiile clujenilor

Statul muşcă din economiile clujenilor
Dobânzile oferite la depozitele bancare au scăzut continuu pe parcursul anului trecut. Pentru că statul impozitează aceste dobânzi din iulie 2010, câştigurile sunt sub rata inflaţiei.
Clujenii care au avut economii la bănci în 2010 nu au câştigat mai nimic, ba chiar, în unele cazuri, este posibil să fi pierdut din cauza inflaţiei şi a impozitului de 16%, aplicat din iulie. Finanţiştii sunt de părere că lipsa de rentabilitate a depozitelor se va menţine cel puţin până la mijlocul acestui an.

În 2010, majoritatea instituţiilor bancare au tăiat continuu din dobânzile oferite, astfel încât câştigurile au ajuns la limita inflaţiei. Dacă la începutul anului trecut dobânda medie la depozitele la termen pe 12 luni era de 8%, acum aceasta a coborât la 6,23%, conform portalului de specialitate Conso.ro. Fenomenul s-a produs în condiţiile în care inflaţia a ajuns, la final de 2010, la aproape 8%. Cu alte cuvinte, cei care şi-au constituit depozite în ianuarie 2010 nu au câştigat nimic anul trecut dacă ţinem cont de faptul că la câştigul din dobânzi se plăteşte şi un impozit de 16%. În ciuda acestui fapt, volumul depozitelor bancare ale clujenilor, constituite la termen, a crescut de la 4,37 miliarde lei în ianuarie 2010 la 4,63 miliarde în decembrie.

“Principala luptă care s-a pierdut în România în perioada de criză a fost cea cu inflaţia. În condiţiile în care economia s-a contractat, ar fi trebuit ca preţurile să fie stopate. Din păcate, nu s-a întâmplat acest lucru. În mod normal, dobânzile la depozite ar fi trebuit să ofere un câştig real de cel puţin un punct procentual. Deoarece au fost reduse dobânzile la credite, băncile au fost nevoite să le reducă şi pe cele la depozite pentru a-şi menţine o marjă reală de câştig pozitivă. Sunt multe cauze pentru această reducere a dobânzilor la depozite, printre care şi scăderea creditării. Băncile nu au mai avut nevoie de economiile populaţiei pentru a susţine creditarea”, subliniază Andrei Rădulescu, analist financiar la Target Capital. Potrivit specialiştilor financiari, efectele acestui comportament al băncilor ar fi trebuit să încurajeze consumul populaţiei, dar s-a tradus ulterior în creşterea inflaţiei. Pe termen mediu este greu de spus ce se va întâmpla cu dobânzile depozitelor, însă inflaţia se va menţine ridicată. “Ţinta de inflaţie pe 2011 este de 3,6%, dar scumpirile anunţate pentru prima jumătate a acestui an, în principal la bunurile alimentare şi la petrol, cu greu vor face posibilă o inflaţie sub 6% în prima jumătate a anului”, susţine Rădulescu.
Cele mai bune oferte de plasare a economiilor sunt acum la Banca Transilvania (BT), ProCredit Bank, ATE Bank şi CEC Bank. BT oferă o dobândă de 6,5% celor care vor să facă economii pe şase luni şi de 7,5% în cazul depozitelor la termen pe 12 luni. Bancpost propune o dobândă fixă, de 7% pe an, pentru depozitul “Imediat” în lei. La CEC dobânzile sunt de 7% pentru depozitul la termen de 6 luni şi de 7,25% pentru 12 luni. Cele mai mici dobânzi se întâlnesc la BCR, BRD sau Raiffeisen, unde nivelul este la jumătate faţă de ianuarie 2010. La BCR dobânzile la depozitele la termen în lei, pe şase luni, sunt de 6,4-6,8%, iar la 12 luni, de 6,75-7%. Raiffeisen oferă o dobândă de cel puţin 6,5% pentru depozitele la termen în lei pe şase luni şi de 6,65% pentru 12 luni.

Dobânzile la depozitele în euro au scăzut în ultimul an de la o medie de 3% până la 2,8%, în cazul termenelor de şase luni, în ianuarie 2011. Spre deosebire de economiile în lei, la cele în euro s-a manifestat o uşoară tendinţă de creştere a dobânzilor de la începutul acestui an. La depozitele în euro pe 12 luni dobânzile oferite de bănci sunt acum de circa 2,87%. Clujenii care sunt interesaţi să-şi protejeze economiile ar trebui să ştie că foarte multe bănci din piaţă oferă promoţii ce le permit în unele cazuri chiar dublarea câştigului standard oferit pentru depozit.

Contraatacul băncilor


O serie de bănci au decis să suporte în locul clienţilor impozitul de 16% pe care Ministerul Finanţelor Publice îl impune din iulie 2010. Altfel, clienţii s-ar fi trezit că au mai puţin în cont. Alte soluţii găsite au fost mărirea dobânzilor sau scoaterea pe piaţă a ofertelor cu dobânzi nete, cu impozitul deja calculat. Alpha Bank a ieşit cu un depozit protejat de impozitul pe venit, CEC a ridicat dobânzile cu 16%, BT a majorat dobânda oferită pentru contul de economii cu 0,5%, iar Raiffeisen şi-a anunţat clienţii cu depozite scadente în iulie 2010 că va plăti în locul lor impozitul pe dobândă pentru 90.000 de clienţi.


Comenteaza