Statutul pieței de capital a României depinde de lichiditatea Băncii Transilvania

Statutul pieței de capital a României depinde de lichiditatea Băncii Transilvania

Furnizorul global de indici FTSE Russell a confirmat reclasificarea României ca piață emergentă, însă pentru a fi incluse și în indici este esențială în următoarele trei luni lichiditatea Băncii Transilvania (BT) Cluj și a Nuclearelectrica București.

FTSE a anunțat în cadrul revizuirii interimare din martie o serie de clarificări în cazul promovării României la statutul de piață emergentă secundară. Furnizorul confirmă că România este pe cale să fie inclusă în indicii FTSE de piețe emergente în cadrul revizuirii din septembrie.

Verificarea eligibilității pentru includerea în indici se va realiza în cadrul revizuirii anuale FTSE Global All Cap din septembrie și se va baza pe datele de tranzacționare de la 30 iunie. Revizuirea din septembrie va analiza lichiditatea individuală a companiilor monitorizate (opt companii românești ce îndeplinesc criteriile de dimensiune ale FTSE Russell) în perioada iulie 2019 – iunie 2020.

Pentru ca o companie să îndeplinească criteriul de lichiditate trebuie să aibă o lichiditate mediană lunară de cel puțin 0,05% pentru minimum 10 din 12 luni. Măsurarea lichidității, conform metodologiei FTSE, se realizează pentru fiecare companie ca raport dintre mediana lunară a volumelor tranzacționate zilnic și numărul de acțiuni free float.

FTSE Russell a emis următoarele precizări privind promovarea României: “În urma revizuirii anuale FTSE Equity Country Classification din septembrie 2019, Romania va fi reclasificată de la statutul de piață de frontieră la statutul de piață emergentă secundară începând cu septembrie 2020.

Cu toate acestea, companiile românești vor fi incluse în seria de indici FTSE Global Equity Index Series dacă minimum două companii îndeplinesc criteriile de eligibilitate FTSE Global All Cap pe baza datelor de tranzacționare de la 30 iunie”.

Pe baza calculelor Bursei de Valori București (BVB) și a valorilor curente privind numărul de acțiuni considerate ca free float, la sfârșitul lunii martie, două companii românești sunt pe cale să fie incluse în indicii de piață emergentă ai FTSE Russell: BT și Nuclearelectrica.

Ele ar trebui să îndeplinească în continuare criteriile de lichiditate, în următoarele trei luni. BT trebuie să asigure o lichiditate mediană zilnică de cel puțin 2,1 milioane de acțiuni pentru încă două luni, în timp ce Nuclearelectrica, de cel puțin 27.000 de acțiuni pentru cele trei luni rămase, până în iunie.

BVB va continua să lucreze împreună cu companiile emitente, participanții la piață și autoritățile pentru îmbunătățirea lichidității pieței și pentru a asigura includerea în indicii de piețe emergente ai FTSE în septembrie și mai departe pentru a crește semnificativ numărul companiilor românești incluse în indici FTSE Russell Emerging Markets.

BVB va continua inițiativele de promovare a realizărilor și evoluției pieței în rândul investitorilor globali și locali pentru a consolida percepția acestora referitoare la infrastructura solidă și calitatea pieței românești, dar și pentru a consolida interesul lor față de oportunitățile pieței.

Furnizorul global de indici a anunțat, în 2019, că România a fost promovată de la statutul de piață de frontieră la statutul de piață emergentă secundară, iar decizia va deveni efectivă începând cu septembrie 2020.

Comenteaza