Știți ce vârstă are locuința voastră? La peste 50 de ani, structura de rezistență e expirată

Știți ce vârstă are locuința voastră? La peste 50 de ani, structura de rezistență e expirată
| Foto: I.S. - Blocuri din cartierul Mănăștur, Cluj-Napoca

Aproape jumătate din locuințele din România au peste 50 de ani și au ieşit deja din perioada de garanţie a structurii de rezistenţă. 

Potrivit Imobiliare.NET, legislația în vigoare arată faptul că perioada de garantie a structurii de rezistență este 50 de ani de la darea în folosință.

Peste 4,5 milioane de locuințe au ieșit din perioada de garanție a structurii de rezistență, în Romania, astfel încât este nevoie de o reînnoire a fondului locativ cu aproape 200.000 de unități, anual, fie unități noi, fie o consolidare a celor construite anterior seismului din 1977, relevă o analiză realizată de reprezentanții platformei online de vânzări imobiliare.

"România nu reuşeşte să ţină, însă, pasul cu nevoia de a reîmprospăta fondul imobiliar. În 2022, de exemplu, au fost emise de cinci ori mai puţine autorizaţii noi de construire (43.990) decât necesarul anual (200.000) pentru a elimina problema clădirilor ieşite din garanţia de siguranţă a structurii de rezistenţă", notează analiză de specialitate.

În acelaşi context, datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arătau că, la finalul anului 2021, în România erau 9,587 milioane de locuinţe, la care se adaugă autorizaţiile de construire emise pe tot parcursul anului 2022, pentru 43.990 de unităţi noi, în scădere cu 14,9% faţă de anul precedent, scrie Agerpres.

Comenteaza