Străinii fac agricultură tradiţională în satele Clujului

Străinii fac agricultură tradiţională în satele Clujului
Cetăţeni din Europa de Vest şi SUA produc legume şi fructe în stil tradiţional. Mişcarea ia amploare din vară, când se va transforma în şcoală de agricultură.

Un olandez şi o americancă s-au mutat la Cluj, pasionaţi de agricultura practicată în Transilvania, şi vor să-i înveţe pe vest-europeni cum se cultivă pământul de secole în această zonă. Printre aptitudinile predate în Sâncraiu: cum să faci pâinea în cuptor, cum să mulgi o vacă sau cum să îţi repari casa.

"Şcoala transilvăneană pentru un trai autosuficient" va avea loc la Cluj în această vară pentru americanii şi vest-europenii care au uitat ce înseamnă agricultura de subzistenţă. "Două treimi din gospodăriile agricole din România produc în principal pentru consumul propriu", constată raportul Eurostat al Comisiei Europene. Programul Provision se va desfăşura în Alunişu, un sat din comuna Sâncraiu, de la poalele Apusenilor. "Provision este un loc în care poţi învăţa sau rememora bazele vieţii, precum arta cultivării şi conservării mâncării, frumoasa experienţă a arhitecturii naturale pure, precum şi bucuria menţinerii unei ferme de animale fericite şi sănătoase", spun organizatorii, Robyn şi Lars.

"O agricultură de subzistenţă, realizată în gospodării mici, are un impact scăzut asupra mediului, iar în acelaşi timp cei care o practică sunt conectaţi cu solul, cu sistemele şi ciclurile naturale. Sperăm să fim o sursă de inspiraţie pentru alţii în alegerea unui stil de viaţă autosuficient predominant sau chiar complet. Considerăm că este un mod de trai sănătos, atât pentru propriul corp şi propria minte, precum şi pentru lumea în care trăim. Sperăm să ne îndreptăm către o lume mai sustenabilă şi privim Provision ca o contribuţie proprie la această mare sarcină care ne este pusă înainte", au adăugat cei doi întreprinzători.

Seria numără trei cursuri a câte o săptămână şi se adresează în special vest-europenilor şi americanilor. "Genul de agricultură de subzistenţă pe care-l găsim în Transilvania de sute de ani nu mai există în alte părţi ale lumii, cum ar fi Europa de Vest şi America, iar acum locuitorii de acolo devin tot mai interesaţi de acest mod de a face agricultura", au precizat organizatorii, pentru ZIUA de CLUJ. Cursurile vizează informaţii practice despre locuinţele tradiţionale, cultivarea legumelor şi fructelor în mod natural, creşterea animalelor, arte meşteşugăreşti, viaţa socială. Aptitudinile practice care vor fi predate se referă la clădirea căpiţelor de fân, crearea unui sol propice legumelor organice, hrănirea şi îngrijirea vacilor şi caprelor, producerea vinului, iaurtului şi brânzei, a conservelor de legume şi fructe, coacerea pânii în cuptor, repararea casei.

Robyn s-a născut în New York şi are calificări în terapie prin muzică, yoga şi consiliere. Lars a locuit într-un sat din sudul Olandei. Cei doi locuiesc acum în Alunişu şi sunt vecini cu un cuplu de scoţieni, fermecat de agricultura tradiţională din aceste locuri şi care a decis să lase Regatul Unit pentru Transilvania. Sara Meaker şi Douglas McFarlane au arătat, pentru ZIUA de CLUJ, motivele pentru care le place Ardealul: au cumpărat mici parcele de pământ pe care cultivă legume certificate ecologic şi au înfiinţat asociaţia Low Impact Living Transilvania, care promovează agricultura ecologică din judeţ. De asemenea, organizaţia are ca scop renovarea caselor tradiţionale din zonă şi elaborează o publicaţie electronică despre România.

Primul magazin bio închis

Coşul Verde, din Piaţa Unirii, prima unitate cu produse bio din Cluj-Napoca, s-a închis acum o lună. Administratorul Roxana Pencea a afirmat că există deschidere din partea pieţei clujene faţă de aceste produse, dar nu a dat amănunte privind decizia de închidere. Coşul Verde s-a deschis în 2008 pe str. Sextil Puşcariu şi s-a mutat doi ani mai târziu în Piaţa Unirii. Unitatea se aproviziona din mici ferme româneşti şi ungureşti unde nu se folosesc pesticide. Pe piaţa clujeană mai funcţionează alte trei magazine de acest gen, Naturland, Cămara cu Bunătăţi şi Casa Bio, în vreme ce Coşul Ţărănesc, administrat de o cooperativă agricolă, şi-a încetat activitatea pe str. Uzinei Electrice.

 

 

Comenteaza