Foto Studentele din Cluj care au conceput un vehicul autonom pleacă la Berlin

Studentele din Cluj care au conceput un vehicul autonom pleacă la Berlin
50 de echipe de studenți din Cluj s-au duelat într-un concurs de mașinuțe autonome
Studentele din Cluj care au făcut un vehicul autonom pleacă la Berlin
Studentele din Cluj care au făcut un vehicul autonom pleacă la Berlin
Studentele din Cluj care au făcut un vehicul autonom pleacă la Berlin
Studentele din Cluj care au făcut un vehicul autonom pleacă la Berlin
Studentele din Cluj care au făcut un vehicul autonom pleacă la Berlin

Patru studente care au realizat un vehicul cu sarcini de navigare autonomă la scara 1:10 câștigător al unei competiții organizate la Cluj vor participa la una din cele mai importante conferinţe dedicate internetului lucrurilor, „Bosch Connected World 2019”, de la Berlin.

Competiția a fost câștigată de echipa The Dining Meerkats, de la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Tehnice din Cluj-Napoca (FCA-UTCN). 50 de studenți ai universităților din Cluj au lucrat în echipe, în perioada noiembrie 2017 - mai 2018, la proiectarea și implementarea unor aplicații pentru parcurgerea autonomă a unor trasee bazate pe scenarii preluate din viața reală.

Vehiculele  au trebuit să execute cât mai multe sarcini de navigare autonomă, într-un timp cât mai scurt și cu o precizie cât mai mare. Evenimentul a oferit ocazia celor 500 de vizitatori de a interacţiona cu tehnologii de ultimă generație dezvoltate de inginerii Bosch din Cluj-Napoca.

Aceştia au asistat la demonstraţii cu maşini autonome dotate cu inteligență artificială, capabile să parcurgă un traseu şi să parcheze fără intervenția șoferului, au experimentat realitatea virtuală şi au testat biciclete electrice (eBike-uri).

Compania a dezvoltat un parteneriat de lungă durată cu UTCN şi a iniţiat anul trecut un program de masterat şi un curs de conducere autonomă pentru studenţi, în baza unui curriculum revizuit. „Parteneriatul reprezintă pentru noi unul dintre cei mai importanți pași spre o colaborare echilibrată și benefică, atât pentru viitorul companiei noastre, cât și pentru comunitatea locală”, a declarat Dennis Raabe, Dennis Raabe, directorul Centrului de Inginerie Bosch (CIB) din Cluj-Napoca.

Programul de masterat „Sisteme și structuri electrice avansate” continuă anul acesta cu cea de-a doua ediţie, cu înscrieri în perioada 18-19 iulie, la Facultatea de Inginerie Electrică. Admiterea se face în urma unui interviu, candidații fiind aleși pe baza mediei dintre licență și interviu. Beneficiarii burselor de excelență sunt selectați în urma unui interviu organizat la începutul fiecărui an de studiu.

Cursul „Tehnologia, dinamica și controlul mașinilor autonome” are ca scop familiarizarea studenților de la FCA cu domeniul conducerii autonome. Înscrierile vor avea loc în prima săptămână a anului universitar 2018-2019. Sub îndrumarea experților Bosch, studenții vor lucra timp de un semestru cu tehnologii de ultimă generaţie folosite în domeniul conducerii autonome.

Bosch a anunțat că va investi 25 milioane de euro în prima clădire proprie, de 17.000 mp, care va concentra, din 2019, activitățile desfășurate anterior în spațiile închiriate din centrul Clujului. Acum 400 de angajați își desfășoară activitatea în sediile CIB.

Având o colaborare cu alte centre de cercetare şi dezvoltare din rețeaua globală Bosch şi cu fabrica locală din Jucu, inginerii din cadrul Bosch lucrează la soluții și tehnologii pentru viitor, cum ar fi conducerea conectată, electrificată și autonomă, care sporesc siguranța și confortul la volan și pot salva vieți, prevenind accidentele. Centrul din Cluj dezvoltă produse de ultimă generaţie în ariile software, hardware și mecanică, precum și ingineria calităţii şi a fiabilităţii.

Bosch numără 6.500 de angajaţi în cinci entităţi din România, la Cluj-Napoca, Blaj, Timișoara, București. Anul trecut, Bosch a înregistrat vânzări de 416 milioane de euro în țara noastră. Vânzările totale nete, incluzând vânzările companiilor neconsolidate și livrările interne către companiile afiliate, au atins 931 milioane de euro.

Bosch are 402.000 de angajaţi în întreaga lume și a generat vânzări de 78,1 miliarde de euro în 2017. Grupul cuprinde Robert Bosch GmbH şi 40 de filiale şi companii regionale din 60 de ţări. Bosch are 64.500 de angajaţi în cercetare şi dezvoltare, în cele 125 locaţii din lume.

Comenteaza