Studenţii vor plăti chirii mai mari în Cluj-Napoca toamna aceasta

Studenţii vor plăti chirii mai mari în Cluj-Napoca toamna aceasta
| Foto: https://stock.adobe.com/

În noul an universitar 2022-2023, evoluţia preţurilor în cele mai mari oraşe universitare este în creştere. De departe Cluj-Napoca este oraşul care conduce în topul creşterilor, cu un procent de peste 20%. 

O analiză businessmagazin.ro arată că studenţii care vor închiria locuinţe în noul an universitar 2022-2023, vor scoate din buzunar sume cu până la 20% mai mari decât cele din toamna trecută.

Motivul ar fi şi acela că a scăzut oferta mult oferta ca număr de anunţuri active, faţă de anul trecut. Anunţurile active la garsoniere, care sunt cele mai căutate de către studenţi, se află în scădere. 

Cele mai mari scăderi s-au observat în Cluj-Napoca, unde, ca efect al dinamismului segmentului, găsim cu 34% mai puţine anunţuri active în iulie 2022 comparativ cu iulie 2021, cea mai mare scădere fiind la garsoniere. 

Cele mai mari preţuri sunt solicitate pentru închirierile în centrele universitare din Bucureşti şi din Cluj-Napoca (de la 290- eur/lună pentru o garsonieră, 450 eur/lună pentru apartamente cu o cameră aranjată lux, ori la 550 eur/lună pentru un apartament de trei camere).

O garsonieră poate ajunge chiar la 300 de euro în Cluj-Napoca sau Bucureşti. Spre comparaţie, la costul închirierii unui apartament de două camere din Cluj-Napoca poti închiria trei camere în centrele universitare din Sibiu, Timişoara sau Iaşi. 

Cea mai mare evoluţie a preţurilor din iulie 2021 până în iulie 2022 a fost înregistrată în Cluj-Napoca, unde preţurile la garsoniere de închiriat au crescut cu 20%, la apartamentele de două camere cu 13%, iar la cele de trei camere cu 15%.

Cluj-Napoca rămâne, ca şi în cazul achiziţiilor, cea mai scumpă piaţă imobiliară, în ciuda faptului că cel mai mare oraş universitar este Bucureştiul. 

Comenteaza