Studiu de la Cluj: 23% dintre locuinţe, afectate de sărăcia energetică

Studiu de la Cluj: 23% dintre locuinţe, afectate de sărăcia energetică

Consumatorii de gaze ar trebui să schimbe furnizorul actual cu cel care are preţul cel mai bun, iar diferenţa poate echivala cu factura pentru o lună de iarnă, a declarat Niculae Havrileţ, secretar de stat în Ministerul Economiei.

Acesta a relatat că prietenii i-au cerut sfaturi despre ce ar fi mai bine să facă în legatură cu contractulde la 1 iulie, conform Economica.net. "Dacă vă uitaţi pe comparatorul de preţuri, veţi vedea cel puţin opt oferte cu preţul mai mic decât cel al furnizorului actual, mai mic cu 10% până la 15%.

Dacă acum preţul este de 134 lei/MWh, sunt oferte şi cu 108 lei/MWh", a spus Havrileţ. I-am sfătuit să aleagă oferta cu preţul cel mai mic, pentru că, din punctul de vedere al siguranţei alimentării, sunteţi safe, nu va fi nimeni deconectat, pentru că din punct de vedere tehnic nu poţi fi deconectat.

Dacă furnizorul are o anumită problemă şi ajunge în faliment sau insolvenţă, trebuie să anunţe cu mult timp înainte; în 21 de zile te preia un alt furnizor. La gaze naturale diferenţa este foarte sensibilă, iar 15% la un imobil mai mare înseamnă o lună de iarnă, ar putea să fie diferenţa de preţ", a precizat oficialul ministerial.

El a prezentat datele unui studiu al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) Cluj, potrivit cărora 23% dintre locuinţele din România sunt afectate de sărăcia energetică (1,7 milioane de consumatori). Statul a acordat un tarif social la electricitate pentru 1,1 milioane de gospodării, iar alţi 10.000 de consumatori primesc ajutor de încălzire.

De la 1 iulie, piaţa gazelor naturale din țară a fost liberalizată. Marii furnizori, E.ON şi Engie, au trimis consumatorilor casnici oferte cu acelaşi preţ. Aceasta în timp ce autorităţile au anunţat că populaţia va plăti cu 10-15% mai puţin odată cu liberalizarea, întrucât cotaţia gazelor pe bursă a scăzut. Piaţa de energie electrică urmează să fie complet liberalizată de la 1 ianuarie 2021.

Comenteaza