Suprafaţa terenurilor agricole părăsite din Cluj creşte de patru ori în cinci ani

Suprafaţa terenurilor agricole părăsite din Cluj creşte de patru ori în cinci ani
Suprafaţa de terenuri agricole care zac părăsite a crescut de patru ori în cinci ani, relevă strategia de dezvoltare a judeţului Cluj.

În vreme ce în Cluj suprafaţa agricolă a rămas aproape neschimbată în ultimii 20 ani - a scăzut cu doar 0,68% în perioada 1990-2010, iar suprafaţa arabilă a scăzut cu 9,59%, suprafeţele de teren „în repaus" au crescut cu 400% în cinci ani. Totodată scăderi însemnate apar la vii şi pepiniere viticole, unde suprafeţele s-au redus cu 83,20% şi la livezi şi pepiniere pomicole - o scădere de 46,77%.

„Creşterea suprafeţei terenului arabil în repaus indică renunţarea la cultivarea terenurilor, explicat printr-o gamă largă de cauze, cum ar fi rentabilitatea scăzută a acestei activităţi, lipsa capacităţii financiare pentru lucrări agricole asociat cu ciclul relativ mare până la recuperarea cheltuielilor şi riscurile neacoperite de asigurări, dificultăţile în valorificare-distribuţie, influenţa nefastă a subvenţiei pe suprafaţă, respectiv fragmentarea în suprafeţe mici, nerentabile pentru exploatare", arată documentul citat.


Dezechilibrul accentuat între preţul materiei prime, a îngrăşămintelor şi pesticidelor, şi respectiv preţul valorificare a produselor agricole, a dus la decapitalizarea continuă a producătorilor agricoli, ce a avut ca efect renunţarea la cultivarea suprafeţelor de teren cu potenţial productiv mai scăzut, arată raportul. „În lipsa pieţelor agroalimentare de gros funcţionale, care să „comande" şi să preia întreaga cantitate înainte încă de semănare-recoltare, pe viitor o pondere şi mai mare a terenurilor arabile vor fi necultivate, fragmentarea terenurilor va persista, iar recolta va rămâne greu de valorificat în condiţii de rentabilitate", subliniază strategia.


Amintim, o astfel de piaţă de gros a fost construită în Dezmir, cu patru milioane de euro, bani europeni. Piaţa de gros s-a transformat însă într-o piaţă de legume-fructe.


Suprafaţa păşunilor a scăzut cu 5%, ceea ce se explică prin schimbarea dinspre creşterea animalelor cu metode extensive - păşunat - spre metode intensive, în grajd, dar şi prin reducerea numărului bovinelor crescute de micii fermieri clujeni.

Comenteaza