Surse: Traderii care au făcut profituri fabuloase în plină criză energetică, amendați de ANRE pentru manipularea pieței

Surse: Traderii care au făcut profituri fabuloase în plină criză energetică, amendați de ANRE pentru manipularea pieței
| Foto: Depositphotos.com

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a descoperit, în urma unei investigații, că patru furnizori (traderi) de energie electrică au manipulat piața energiei electrice, potrivit unor informații HotNews.ro

Amenzile date de ANRE ar depăși valoarea de 200 milioane de euro, potrivit acelorași informații.

Conform sursei citate, trei dintre cei patru furnzori ar fi EFT Furnizare București, Nova Power & Gas Cluj și Tinmar București. Toate cele trei companii au avut profituri enorme în 2022, în plină criză energetică. Potrivit altor surse, a patra companie ar fi Freepoint Commodities.

CITEȘTE ȘI: Băieții deștepți din energie, "curentați" de DNA! Percheziţii la mai multe companii din domeniul energetic

Compania clujeană Nova Power & Gas, care face parte din grupul E-INFRA, susține că a respectat pe deplin toate regulile pieței:

„Nova Power & Gas este o companie privată cu capital integral românesc, care are în centrul strategiei sale de business consumatorul din România și investițiile în energie regenerabilă. În ultimii ani, Nova Power & Gas a oferit consumatorilor printre cele mai mici prețuri din piață, atât la gaze naturale, cât și la energie electrică. Suntem surprinși de concluziile ANRE în ceea ce ne privește, în condițiile în care Nova a respectat pe deplin toate regulile pieței. Vom furniza în continuare toate datele și informațiile necesare pentru a ne demonstra nevinovăția în fața autorităților și a instanțelor competente", au răspuns reprezentanții companiei, conform Hotnews.ro.

Reprezentanţii Tinmar Energy au anunțat că investigaţia a fost demarată ca urmare a unei sesizări efectuate de OPCOM, bursa de energie, prin intermediul unui raport de tranzacţii suspecte.

„Subliniem însă că acest tip de sesizare este emis în mod automat de OPCOM pe baza unor algoritmi şi nu reprezintă o incriminare, ci doar ridică suspiciuni (ce pot fi confirmate sau nu pe parcursul investigaţiei) şi, pe cale de consecinţă, impune efectuarea unei analize pentru verificarea contextului tranzacţiilor semnalate. O astfel de analiză, dacă ar fi fost efectuată corespunzător de către echipa de investigaţie, ar fi dus la concluzia inexistenţei vreunei încălcări a legii”, au precizat reprezentanţii Tinmar Energy, potrivit ZF.

Investigaţia ar fi vizat tranzacţii desfăşurate pe piata PC-OTC, piaţă anonimă, pe care participanţii la piaţă nu cunosc cu cine tranzacţionează până la încheierea sesiunii de tranzacţionare când sunt anunţaţi de către OPCOM care este partea contractantă pentru fiecare tranzacţie în parte.

„Vom dovedi în instanţă că însuşi modul de organizare a pieţei face imposibilă o eventuală înţelegere între participanţii la piaţă. Tranzacţiile derulate de Tinmar Energy în perioada vizată au avut ca scop asigurarea energiei necesară consumului clienţilor finali din portofoliu”, au mai precizat reprezentanții Tinmar Energy.

Comenteaza