Tăriceanu: Trebuie să renunţăm complet la venitul minim garantat, „care este o invitaţie la nemuncă”

Tăriceanu: Trebuie să renunţăm complet la venitul minim garantat, „care este o invitaţie la nemuncă”
Liderul ALDE,Călin Popescu Tăriceanu, a declarat,joi, că trebuie să se renunţe complet la venitul minim garantat, „care este o invitaţie la nemuncă”, afirmând că,în România, este criză de forţă de muncă şi că măsura se impune pentru menţinerea ritmului de creştere prevăzut în programul de guvernare.

„Trebuie să renunţăm complet la venitul minim garantat, care este o invitaţie la nemuncă, mai ales în contextul în care, în România, în momentul de faţă este criză de forţă de muncă. Sunt societăţi comerciale care merg să aducă forţă de muncă din ţările vecine. Deci, nu putem dacă avem criză de forţă de muncă să îi lăsăm pe unii să stea acasă pe venitul minim garantat, în loc să se ducă la muncă. Eu cred că şi din punct de vedere al demnităţii individuale a fiecăruia este preferabil să câştigi un ban muncit decât să stai cu mâna întinsă să primeşti un ajutor de la stat", a declarat preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că măsura îi vizează pe cei cărora li se oferă locuri de muncă şi le refuză, preferând să trăiască din venitul minim garantat, nu pe cei care suferă de handicap.

Tăriceanu a spus că PSD „a ţinut în trecut la venitul minim garantat", însă, crede că în actualele condiţii social-democraţii vor analiza cu toată obiectivitatea propunerea ALDE.

„Este o problemă care trebuie decisă în condiţiile în care lipsa forţei de muncă, pe piaţă, este o frână de creştere economică. Dacă vrem să asigurăm în continuare un ritm de creştere economică aşa cum l-am previzionat în programul de guvernare trebuie să atragem forţă de muncă", a mai spus liderul ALDE, precizând că trebuie avute în vedere programe de reconversie profesională şi că propunerea nu trebuie privită ca „o măsură punitivă".

Liderul ALDE a spus că cei care nu au o calificare îşi pot găsi un loc de muncă necalificat, în România, susţinând că acest lucru „nu mai este o problemă".

Tăriceanu a explicat că renunţarea la venitul minim garantat este o propunere făcută în contextul evoluţiei economice actuale, precizând că trebuie menţinută o creştere economică şi că PSD-ALDE au luat inclusiv măsura majorării salariului minim pe economie, care a devenit „motivant".

 

Comenteaza