Tăvălug la Finanţe: se închid cinci administraţii

Tăvălug la Finanţe: se închid cinci administraţii
Pe lista neagră se află unităţile din Gherla, Câmpia Turzii, Apahida, Gilău şi Baciu, fiind afectaţi aproape 100 de angajaţi. “Consumă 10.000 de lei şi aduc la stat 1.000”, motivează conducerea ANAF.

Angajaţii Fiscului din cinci mari localităţi îşi fac bagajele: cei care nu vor fi daţi afară vor ajunge navetişti de Cluj-Napoca, Dej sau Turda. Primarii comunelor afectate sunt intrigaţi că nu au fost consultaţi şi avertizează că birocraţia se va transfera la ghişeele urbane, iar contribuabilii vor fi puşi pe drumuri.

Trei administraţii financiare (Gilău, Baciu şi Apahida) şi două municipale (Gherla şi Câmpia Turzii) urmează să fie desfiinţate, a menţionat Mihai Costin, director executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj. Măsura vine în contextul în care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a decis desfiinţarea a 150 de unităţi din teritoriu. "Reorganizarea vine atât ca urmare a informatizării sistemului, cât şi a strategiei de regionalizare a guvernului, care se va face cu paşi mici. După primele discuţii, am înţeles că, în prima etapă, este vorba despre mutarea salariaţilor din cele trei comune la Cluj-Napoca, în timp ce angajaţii din Gherla vor fi transferaţi la Dej, iar cei de la Câmpia Turzii, la Turda. Posturile de conducere din cele cinci administraţii vor fi desfiinţate, iar şefii lor vor fi trecuţi la posturi de execuţie, de şefi de servicii sau de birouri, caz în care salariile lor se vor diminua. Până în 15 iunie vor fi efectuate transferurile, iar noile organigrame vor fi comunicate până la 1 august", a precizat Ilie Rostogol, lider de sindicat în cadrul DGFP Cluj.

"Într-o primă fază, activitatea de la administraţiile financiare programate pentru desfiinţare va fi preluată de către celelalte, iar personalul va fi mutat la acestea. Eu, unul, aş merge direct pe reduceri de personal pentru că boala lungă e moarte sigură. Oricum, se vor face concedieri atunci când se informatizează sistemul, dar aceasta se va petrece într-o etapă ulterioară. Dacă tot suntem pregătiţi pentru transmiterea electronică a datelor, poate scădea numărul angajaţilor", spune prefectul Florin Stamatian. "Unele sedii nu se justifică din punctul de vedere al numărului de contribuabili care apelează la aceste administraţii financiare. Totul e încă la nivel de discuţii, dar, cu siguranţă, cele comunale nu se justifică, fiind vizate şi cele de la Gherla şi Câmpia Turzii. Prima va rămâne, dar ar putea fi coborâtă la rang de punct de lucru", a menţionat Stamatian.

"E o mare prostie! În loc să aduci serviciile mai aproape de cetăţean, îl pui pe drumuri. Nu este vorba numai despre contribuabilii din Gilău, ci, mai ales, de cei din zona montană, din Măguri-Răcătău, din Mărişel, din Săvădisla, care vor fi nevoiţi să meargă la Cluj-Napoca şi să stea la cozi. Avem oameni din comună care vor fi daţi afară sau puşi să facă naveta la Cluj, deci se vor desfiinţa locuri de muncă pe plan local", avertizează Dumitru Sfârlea, primarul Gilăului, comună cu 8.400 de locuitori înregistraţi în 2009. "Pe noi nu ne întreabă nimeni nimic, suntem puşi în faţa faptului împlinit! Nu am primit încă nicio informare oficială despre această reorganizare, însă nu e bine deloc pentru că oamenii vor trebui să bată câţiva kilometri, până la Cluj-Napoca, pentru a-şi rezolva problemele. Cel mai rău va fi pentru cei din comune mai îndepărtate, cum este Mociu", susţine Ionel Fărcaş, primarul Apahidei (9.800 de locuitori în 2009).

Conform portalului de internet al DGFP Cluj, aceasta cuprinde o administraţie pentru contribuabilii mijlocii - 29 de angajaţi, cinci administraţii municipale (Cluj-Napoca - 177, Turda - 60, Dej - 53, Gherla - 41, Câmpia Turzii - 38), una orăşenească (Huedin - 34) şi trei comunale (Gilău - nouă, Baciu - şapte, Apahida - şapte), plus aparatul propriu al instituţiei, de 353 de oameni. Ca atare, din cei 808 angajaţi la nivel judeţean, dintre care 775 de funcţionari publici şi 33 personal contractual, 98 ar urma să fie afectaţi de reorganizare. Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a anunţat că a semnat un ordin prin care a desfiinţat 150 de administraţii financiare din afara Bucureştiului. Unii vor fi concediaţi, iar alţii, relocaţi în cadrul sistemului. "Aceste 150 de administraţii financiare aduc la stat 2,5% din încasările ANAF. La 10.000 de lei cheltuiţi aduceau la stat 1.000 de lei", a motivat Blejnar. De la Autoritatea Naţională a Vămilor vor pleca 600 de salariaţi, de la Garda Financiară, 300, iar de la ANAF - 1.000.

Călin POENARU, Valentin MĂLĂESCU

 

Comenteaza