Ştefan Vuza: “România a închis 18 combinate chimice”

Ştefan Vuza: “România a închis 18 combinate chimice”
Preşedintele grupului Serviciile Comerciale Române (SCR) Cluj, Ştefan Vuza, a primit premiul “Oskar”, oferit de revista Capital pentru investiţia anului, în cadrul unei gale la care a participat şi prim-ministrul Dacian Cioloş.

În motivarea juriului se arată că premiul pentru investiţia anului a fost acordat Chimcomplex Borzeşti pentru inaugurarea uneia dintre cele mai performante instalaţii de cogenerare din sud-estul Europei, o investiţie de 14 milioane de euro, care permite combinatului să îşi reducă semnificativ costurile cu utilităţile: „Instalaţia produce mai multă energie electrică şi termică decât consumă întreg oraşul Râmnicu Vâlcea. De la privatizare, Chimcomplex a realizat investiţii de peste 70 milioane de euro, fiind astăzi unul dintre liderii pieţei din România”.

„Chimia României până în 1989 era foarte bine dezvoltată, având 21 de combinate chimice şi petrochimice. Acum au mai rămas doar trei, printre care şi Chimcomplex. Într-adevăr, Chimcomplex a investit peste 70 de milioane de euro în fabrici de cogenerare, în instalaţii de productivitate de generaţia a cincea, şi prin aceste investiţii am rămas în viaţă. 

Probabil că anumite greşeli din trecut, cum a fost acel audit cerut de Guvernul României în 1998, prin care s-a solicitat răspuns la întrebarea cum să se privatizeze sau cum să se împartă chimia şi petrochimia, a fost o eroare care a dus la excluderea platformei de la Oneşti şi a rafinăriei Petromidia din ceea ce era Petrom atunci, considerându-se că aceste două platforme nu au şanse, nu au piaţă şi atunci trebuie să fie închise.

S-a constituit Petrom fără aceste două mari platforme petrochimice, ulterior a fost privatizat. Piaţa n-a confirmat, însă, această evaluare: Rompetrol există, funcţionează, iar la Chimcomplex este una dintre cele mai importante platforme din Uniunea Europeană. Din păcate, nu aceeaşi soartă au avut-o celelalte 18 combinate chimice şi petrochimice ale României. 

România are doi aşi pentru care merită că industria chimică să fie susţinută de cei care sunt la putere. Un as este cel al materiilor prime: România are materii prime care merită să fie chimizate: petrol, cărbune, gaz, lemn, şi care nu merită să fie vândute simplu către celelalte fabrici procesatoare din Occident. 

Iar un as pe care îl avem noi, românii, este calificarea forţei de muncă. România are 28 de licee de chimie, 14 facultăţi de chimie şi 11 institute şi chiar şi, dacă doar o treime dintre absolvenţi sunt pasionaţi de ceea ce studiază, avem foarte mulţi oameni valoroşi cu care putem să dezvoltăm o Companie Naţională de Chimie, aşa cum s-a şi angajat Chimcomplex să facă împreună cu Oltchim, odată cu achiziţia combinatului de la Râmnicu Vâlcea, lucru ce se va întâmpla foarte curând, ţinând cont de faptul că avem aceşti oameni”, a declarat Vuza. 

Acesta este cotat drept cel mai bogat clujean în ultima ediție a Top Capital. Vuza a urcat pe locul 31 la nivel naţional (33 anul precedent), cu o avere estimată la 135 de milioane de euro. Grupul pe care îl controlează, Servicii Comerciale Române, cuprinde 19 firme, cele mai importante fiind Chimcomplex Borzești, Uzuc Ploiești, Sinterom Cluj sau A6 Impex Dej.

Comenteaza