“Tehnologia va elimina multe locuri de muncă. Trebuie să fim pregătiți”

“Tehnologia va elimina multe locuri de muncă. Trebuie să fim pregătiți”

Mobilitatea electrică și mașina autonomă vor pune presiune atât pe industria automotive tradițională, dar și pe școlile profesionale care produc în prezent meseriași clasici, i-a avertizat pe membrii clusterelor clujene expertul german Thomas Lammer-Gamp, din cadrul Agenției pentru Dezvoltare Structurală și Economică a Regiunii Bergische.

“În regiunea noastră există 250 de companii din sectorul automotive, însă unele dintre acestea au anunțat deja reduceri de personal, care vor avea un impact major asupra școlilor profesionale de la noi. Mobilitatea electrică și vehiculele autonome vor pune presiune pe ingineria mecanică, deci și pe învățământul vocațional, iar programa școlară va trebui să o adaptăm în consecință, inclusiv cu sindicatele din aceste companii. Centrul de greutate a industriei mobilității se va muta în China. Deja am creat o platformă de consultanță, informare și calificare pentru conducerea autonomă. De asemenea, inteligența artificială va fi tot mai prezentă în sistemele de transport public și în managementul traficului. În SUA progresul în acest domeniu este mult mai evident deoarece acolo sunt artere mult mai late, nu ca în orașele europene, cu străzi înguste, de multe ori blocate de ploaie”, remarcă specialistul german.

“Municipalitatea clujeană s-a înscris în toate clusterele locale formalizate în care a fost solicitată; în cel de agricultură președintele este de la consiliul județean, vicepreședintele, de la primărie. Clujul este un oraș echilibrat în raportul dintre investițiile străine și cele locale, iar clusterele și-au mărit mult numărul de membri față de 2015, anul în care au venit prima dată la primărie pentru a implica primăria în astfel de asocieri. Ele au un rol esențial în dezvoltarea orașului”, a menționat Emilia Botezan, director al biroului investitori din Primăria Cluj-Napoca.

“Dacă există o aplicație informatică la Centrul de Transfuzii Cluj care să spună de ce grupă de sânge este nevoie la un moment dat la Institutul Oncologic, iar atunci donatorul să știe exact acest lucru, să fie un loc de parcare dedicat acolo, atunci înseamnă că deja am făcut pași importanți în sistemul nostru de sănătate. Este bine ca voi, clusterele, să veniți cu propunerile de digitalizare în instituțiile publice, iar noi, politicienii să le punem în aplicare, că de aia suntem plătiți. Până la urmă noi vă slujim pe noi și nu invers”, a transmis deputatul clujean Emanuel Ungureanu.

Clusterele din Cluj au prezentat la Liberty Technology Park propuneri de politici publice pentru competitivitatea mediului economic, în cadrul programului “România digitală”. 250 de companii, universități și instituții membre ale Clusterelor Mobilier Transilvan, Transilvania IT și Agro Transilvania au colaborat pentru a genera schimbări legislative care să le ajute să devină mai performante. Inițiativele de la Cluj vizează digitalizarea firmelor și instituțiilor, susținerea antreprenoriatului, respectiv promovarea piețelor locale și scurtarea lanțurilor de valoare.

Comenteaza