Tentativă de fraudă la bugetul de şomaj în Cluj VIDEO

Tentativă de fraudă la bugetul de şomaj în Cluj VIDEO
Tentativă de fraudă la bugetul de şomaj. Reprezentanţii AJOFM spun că în ultimele luni au descoperit peste 50 de persoane care doreau ajutor de şomaj şi care aveau salarii de zeci de mii de lei pe ultima lună lucrată. Asta le dă dreptul la ajutoare de somaj de câteva mii de lei. Instituţia a sesizat ANAF pentru a controla firmele angajatoare.

Directorul AJOFM Cluj Daniel Don susţine că aceasta este o nouă practică de fraudare a bugetului asigurărilor de şomaj. Mai exact firmele se înţeleg cu anumiţi salariaţi pentru a le desface contractele de muncă, dar în ultima lună de lucru le cresc artificial salariile de până la 10 ori.

"Persoanele, când au venit să le întocmim dosarele de şomaj în ultima lună de prestaţie aveau un salar imens. Înainte de ultima lună 20 milioane, deci de la 20 la 200 de milioane, asta înseamnă un ajutor de şomaj de 20 de milioane", spune Don.

Reprezentanţii AJOFM spun că această practică este ilegală pentru că obligă insituţia să ia în considerare aceste bonusuri la calculul indemnizaţiei de şomaj, pentru că aceasta se calculează pe baza veniturilor din ultimele 6 luni. Deoarece în cauză sunt firme mari, cu sediul central la Bucureşti, instituţia a cerut verificarea acestora de către ANAF.

Reporter: Claudia Romitan
Imagine: Radu Zincă

Comenteaza