Teodorovici, la Cluj: “Am dat ordin ca taxa auto să se ramburseze până la sfârșitul lunii mai”

Teodorovici, la Cluj: “Am dat ordin ca taxa auto să se ramburseze până la sfârșitul lunii mai”

Taxa auto și timbrul de mediu vor fi rambursate de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) până la finele lunii mai, susține ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

“Până la sfârșitul lunii mai, colegii de la ANAF trebuie să facă ceea ce trebuiau să facă demult, să ramburseze această taxă luată șoferilor romani. Atâta vreme cât sunt bani, să ramburseze aceste sume. Atunci când romanilor li s-a luat această taxă, statul a făcut-o cu doua mâini, acum ANAF dă banii înapoi cu țârâita, face compensări. 

De ani de zile se găsesc tot felul de portițe pentru a nu da acești bani. Dom'le, dă-i acum acei 1.000 de lei pe care trebuie să îi primească și dacă are de plătit la stat, să plătească atunci când îi vine rândul. Până la finalul lunii mai aceste sume trebuie să fie rambursate către cetățeni, altfel acei directori de la finanțe unde sunt probleme  vor fi dați afară. 

Suma totală care trebuie să fie dată înapoi se ridică la câteva miliarde de lei, dar ea variază pentru că sunt și firme care au solicitat rambursări, nu numai persoane fizice. De aceea nu se poate da un număr exact de șoferi beneficiari. Sunt și cazuri în care s-au solicitat clarificări din partea ANAF. Vom aloca bani și de la buget în acest sens, prin transfer la Fondul de Mediu”, spune Teodorovici.

El le-a transmis oamenilor de afaceri clujeni că are în vedere stimularea fiscală a altor domenii economice în genul celor din domeniul tehnologiei informației care este scutit de impozitul pe venit. Eugen Teodorovici a declarat, marţi, la Cluj-Napoca, la o întâlnire cu oamenii de afaceri, că acordarea facilităţilor are ca scop renaşterea acestor industrii, dar şi stimularea forţei de muncă.

„Se analizează ca aceste facilităţi să fie aplicate şi în alte zone, cum ar fi industria prelucrătoare, industria de apărare, industria textilă, pentru ca aceste industrii să renască, pentru a stimula şi menţine forţa de muncă mai puţin calificată şi calificată. Guvernul aplică cu prioritate anumite măsuri în anumite zone ale economiei şi spun că vor fi de succes”, a menționat Teodorovici.

Acesta a dat asigurări că guvernul nu pregătește o taxă specială pentru servicii de ride sharing precum Uber sau Bolt. ”Eu sunt adeptul regulilor simple, puține, dar foarte clare pentru toți cei care trebuie să le aplice. Am recomandat să plecăm de la câteva principii clare: siguranța cetățeanului, servicii de calitate, taxe plătite în mod egal de toți cei care fac acest serviciu.

Cea mai bună soluție ar fi să se invite la această discuție părțile implicate și să se stabilească de comun acord care sunt regulile pe care cărora se va definitiva acest acord. Trebuie să fie mașini care să asigure siguranța, să fie de calitate serviciile, iar plata către stat în mod egal, adică să nu fie dezavantajați unii sau alții”, a precizat Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a participat marți la o întâlnire cu oamenii de afaceri și reprezentanți ai administrației publice din Transilvania, la Hotelul Belvedere din Cluj-Napoca, eveniment organizat de filiala locală a Partidului Social Democrat. 

Comenteaza