Terapia vrea să producă un medicament care elimină coronavirusul în patru zile

Terapia vrea să producă un medicament care elimină coronavirusul în patru zile
Medicamentul propus pentru fabricare la Cluj este folosit mai ales în China | Foto: PR Newswire

Fabrica de medicamente Terapia Cluj-Napoca și-a propus să realizeze transferul tehnologic al fabricării a unui produs ce reduce la jumătate zilele de tratament al coronavirusului.

Compania a anunţat că, din 15 octombrie, o primă cantitate de 220 000 de tablete de Favipiravir, medicament destinat pacienţilor cu forme uşoare şi moderate de COVID-19, va ajunge în depozitele societății naționale Unifarm.

Cantitatea totală care va fi asigurată în următoarele șase luni pentru tratamentul pacienților cu forme ușoare și moderate de COVID-19 este de 770.000 de tablete, reprezentând necesarul pentru 10.000 de pacienți, conform recomandărilor protocolului terapeutic din 10 august al Ministerului Sănătăţii.

Compania analizează și posibilitatea transferului tehnologic al fabricării medicamentului în unitatea din Cluj-Napoca, în încercarea de a facilita accesul la tratament a unui număr mare de pacienţi infectaţi cu coronavirus din țară.

“Provocările pandemiei au însemnat, pe lângă o cursă fără precedent pentru dezvoltarea unui vaccin, și nevoia urgentă a unui tratament antiviral eficient. Conform ultimelor cercetări medicale, virusul SARS-CoV-2 are un „călcâi al lui Ahile”.

Este vorba despre ARN - polimerază virală, o enzimă esențială pentru multiplicarea virusurilor în celulele umane. Noile dovezi justifică utilizarea antiviralelor care blochează această enzimă pentru tratamentul COVID-19.  

Favipiravir este un medicament antiviral, inhibitor al ARN - polimerazei, dezvoltat și utilizat în Japonia din 2014 și în China din 2016, pentru tratamentul gripei severe sau a gripei cauzate de tulpini noi de virus gripal.

Este utilizat inclusiv pentru tratamentul de urgență sau compasional al infecțiilor cu virusurile Influenza, Ebola și Lassa, virusul rabic, norovirusul și virusul febrei severe cu sindrom trombocitopenic”, conform reprezentanților Terapia.

Ei susțin că dovezile clinice recente au arătat că Favipiravir ameliorează modificările radiologice pulmonare cu eliminarea mai rapidă a COVID-19, în 4 zile față de 11, fiind superior Lopinavir - Ritonavir și mai bine tolerat.

“Favipiravir reduce durata bolii până la vindecare, de la 14,7 la 11,9 zile, numărul pacienților cu forme ușoare sau moderate care au primit Favipiravir și s-au vindecat fiind cu 28% mai mare în comparație cu tratamentul standard.

Pentru următoarea perioadă sunt așteptate rezultatele altor 36 de studii clinice internaționale cu Favipiravir pentru COVID-19, desfășurate inclusiv în Italia, SUA, Germania, Canada. Favipiravir este intrat deja în arsenalul terapeutic pentru COVID-19, fiind utilizat în China, India, Rusia, iar în viitorul apropiat, în Japonia”.

Terapia este cel mai mare producător de medicamente din România. Din 2015, a devenit parte a Sun Pharma, organizație bazată pe cercetare şi dezvoltare ce reunește 42 de situri de producție, în care se fabrică 2.000 de medicamente inovative, generice și OTC distribuite în 100 de țări, având 32.000 de angajați.

loading...
Comenteaza