Terenuri de Cluj: de la sub 100 la peste 1.000 euro/mp

Terenuri de Cluj: de la sub 100 la peste 1.000 euro/mp
Cererea pe segmentul terenuri vine mai ales din partea clienţilor care vor să construiască locuinţe. Cartierele constituite sau cele mai recent dezvoltate în sudul oraşului sunt cele mai căutate.
Preţurile ajung la 500 euro/mp pentru terenurile din Andrei Mureşanu sau Gruia sau pot chiar să depăşească acest nivel pentru proprietăţi din centru. În Bună Ziua, Câmpului sau Becaş cumpărătorii interesaţi pot găsi preţuri de sub 100 de euro/mp.

Clienţii care în aceste luni intenţionează să cumpere terenuri se orientează cu precădere spre cartierele vechi ale municipiului, potrivit lui Cătălin Rus, reprezentant al agenţiei Maxintermedia. Scopul achiziţiei este construirea de case sau blocuri de mici dimensiuni. “Am avut un teren de 710 mp în zona străzii Trifoiului, zonă bună şi puţin circulată, care s-a vândut, la pachet cu proiectul autorizat, cu 120.000 de euro. Un alt client caută un teren pentru sediu de birouri de două etaje, dar ar aloca cel mult 300-350 euro/mp, în zone ca Gheorgheni, Piaţa Cipariu, A. Mureşanu, zona veche - greu de găsit”, exemplifică Rus.

Interes există şi pentru cartiere ca Mănăştur sau Grigorescu. Pentru 500 mp într-o zonă cum e cea a străzii Câmpului cumpărătorii sunt dispuşi să dea cel mult 80 euro/mp într-o zonă cu utilităţi, iar în Grigorescu în sectorul de case maxim 200 euro/mp. “Există, de exemplu, un teren unde proprietarii cer pentru 500 mp 200.000 de euro. Extrem de mult, părerea mea. Am avut un cumpărător care a oferit 200 euro/mp, dar discuţiile mai continuă. Proprietarul nu a respins oferta”, a menţionat Rus. Cererea stagnează pe sectorul nerezidenţial, unde căutările vizează mai ales suprafeţe mici de terenuri, spun specialiştii.

“În acest moment, cererea cea mai mare se înregistrează pe segmentul rezidenţial - terenuri pentru construcţia de case. Zonele principale vizate sunut cartiere rezidenţiale consacrate sau cartiere noi care beneficiază de infrastructură bună”, spune Victor Lazăr, de la departamentul Terenuri al agenţiei Grup de Lux. Zonele vizate cu cea mai mare pondere de către clienţi sunt cele din partea de sud a oraşului, cum ar fi Becaş, Bună Ziua, Borhanci, Europa.

Aici preţurile variază între 50 euro/mp în Borhanci şi 100 - 120 euro/mp în zone ca Europa sau Becaş, potrivit datelor Grup de Lux. “Există un segment de cumpărători care vizează terenuri valoroase situate în zone consacrate ale oraşului precum Andrei Mureşanu, Gruia, Grădina Botanică. În aceste zone preţul terenurilor poate să ajungă până la 500 euro/mp, în funcţie de suprafaţă, poziţie şi vecinătăţi”, a completat Lazăr.

“Preţurile au înregistrat o scădere nesemnificativă în anul 2010 faţă de a doua jumătate a anului trecut, putând spune că în acest moment piaţa şi-a găsit un oarecare echilibru. Trebuie menţionat totuşi că în acest moment cea mai mare parte a cererii vine de la clientul final care doreşte să construiască, aşa-zişii investitori dispărând cu desăvârşire”, a subliniat Lazăr. Faţă de anul trecut, când cererea a scăzut puternic, interesul este ceva mai accentuat. “Deşi se vehiculează scăderea preţurilor, oamenii preferă să mai aştepte decât să vândă. Vinde doar cel nevoit. Interesul este mai accentuat în acest an faţă de anul trecut, dar preţurile nu au scăzut simţitor”, spune Rus.

Cu toate acestea, proprietarii de terenuri au scăzut preţurile cu mai bine de jumătate în unele cazuri faţă de vârful pieţei, din 2007-2008. “Avem nişte discuţii avansate pentru vânzarea terenului (630 mp în Bună Ziua, cu autorizaţie de construire – n. red.), negocierile se poartă undeva la preţul de 150.000 de euro. Am tot scăzut. La jumătatea anului 2008 îl evaluam la 400.000 de euro, în urmă cu un an la 220.000, iar acum am ajuns la 150.000 şi probabil vom mai negocia câteva procente. Zona, cu toate că s-au făcut şi greşeli de urbanism, este una în dezvoltare şi e în continuare căutată, dar preţurile trebuie să fie cât mai mici. Am vrut să construim iniţial, dar din cauza lipsei de finanţări ne-am orientat spre vânzare”, spune Rareş Ferdean, proprietar în Bună Ziua.

Centrul rămâne cel mai scump

Potrivit anunţurilor de vânzare din piaţă, în zona străzii Fagului din Bună Ziua se găsesc terenuri cu 88-99 euro/mp, în Zorilor trec de 120 euro/mp, în Grigorescu apar oferte de 220-500 euro/mp, iar în centru preţurile solicitate pot trece de 1.000 euro/mp. Acestea variază în funcţie de zonă, suprafaţă, poziţionare, acces la utilităţi, dar şi de posibilităţile de construire.

Comenteaza