The Office, varianta de Cluj GALERIE FOTO

The Office, varianta de Cluj GALERIE FOTO
Fondul de investiţii sud-african NEPI şi partenerul timişorean Ovidiu Şandor demarează lucrările pentru complexul de birouri programat în locul fabricii de tricotaje, demolată acum cinci ani.

The Office va fi unul dintre cele mai mari proiecte de birouri din zonă, alături de Cluj Business Center, dezvoltat de Felinvest tot pe o fostă platformă de producţie. Astfel, începând cu 2013, pe piaţa clujeană urmează să fie livrate mai multe spaţii de birouri de mari dimensiuni, după ce în ultimii ani nu a fost inaugurată nicio clădire de peste 10.000 mp.

Proprietari de anul trecut ai terenului fostei fabrici Tricotaje Someşul, fondul de investiţii NEPI şi Ovidiu Şandor demarează organizarea de şantier pentru proiectul complexului de afaceri, botezat The Office. În urmă cu câteva zile, vegetaţia a fost înlăturată, iar dezvoltatorii au obţinut recent şi autorizaţia de construire. Constructorul structurii de rezistenţă este PAB Arad, companie care mai are în portofoliu lucrări pentru companii ca Selgros, Dedeman sau Kaufland. Lucrările la prima etapă a complexului, cu o suprafaţă închiriabilă de 19.000 mp, vor dura 14 luni, iar finanţarea acestei etape va fi asigurată exclusiv din surse proprii ale partenerilor. Proiectul va fi livrat în întregime până în 2016 şi va avea o certificare BREEAM de clădire verde. La finalizare, complexul va avea o suprafaţă închiriabilă de 54.000 mp.

„Unul din principalele noastre avantaje în atragerea chiriaşilor e o caracteristică a clădirii gândită special pentru a asigura un grad ridicat de flexibilitate în ceea ce priveşte suprafeţele închiriabile şi posibilităţile de extindere", susţine Martin Slabbert, CEO al NEPI. „Dorim să dezvoltăm un pol de afaceri în jurul complexului de birouri, după modelul City Business Centre din Timişoara. The Office va include o zonă de servicii şi de retail", a completat Şandor. Dezvoltatorii au început discuţiile cu potenţiali chiriaşi. Interesul ridicat pentru The Office este manifestat de multinaţionale din informatică, servicii financiare sau firme de engineering deja prezente aici, operatori de servicii, spun reprezentanţii dezvoltatorilor. NEPI şi Şandor au preluat anul trecut fostul teren de 19.000 mp al Tricotaje Someşul (achiziţionat în 2007 de reprezentanţii Atrium Center).

Fostul proprietari, Atrium Centers, avea un proiect mixt (mall, hotel, birouri) şi a demolat fabrica în cinci luni, în 2008. Deşi membri ai Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice au avertizat asupra valorii fostei fabrici de tricotaje, anterior de tutun, ea nu a ajuns niciodată pe lista imobilelor clasificate ca monumente istorice şi protejate, fiind demolată fără probleme. Între cele două tranzacţii, terenul a fost invadat de vegetaţie. După eliberarea terenului, unii cetăţeni au sesizat chiar că în zonă s-ar fi ras "pădurea". Specialiştii explică însă că e vorba de un teren construibil. „Vegetaţia de acolo nu intra în niciun fel de regim de protecţie. Arborii trebuie să aibă coronament de anumite dimensiuni pentru a produce suficient oxigen ca să aibă efect în oraş. Pe terenul de la Tricotaje Someşul erau bălării. Proprietarii nu aveau nevoie de autorizări speciale", a explicat arhitectul Vasile Mitrea.

Bătaie pe birouri

Cel mai mare proiect de birouri aflat acum în şantier aparţine Felinvest şi se ridică pe platforma Feleacul. Cluj Business Center va avea 57.000 mp, iar prima clădire va fi predată la final de martie. Alte proiecte de mari dimensiuni, în curs de autorizare sau în pregătire, sunt cele ale Liberty Center (în zona gării) sau Iulius Group (lângă mallul din Gheorgheni).

 

Etichete
Comenteaza