Tinerii din Cluj, reorientați spre chirii. “Dorința de proprietate în România s-a mai estompat”

Tinerii din Cluj, reorientați spre chirii. “Dorința de proprietate în România s-a mai estompat”
Cartierul Gheorgheni este cel mai "vânat"de segmentul tânăr | Foto: Vivacity

Compania imobiliară Impact Developer & Contractor (IDC) va achiziționa blocuri la Cluj pentru a plasa apartamentele în chirie tinerilor, pe model occidental. Aceasta motivează că scumpirea locuințelor din marile orașe ale țării face dificilă cumpărarea lor de către tineri.

IDC va vinde pe Bursa de Valori București (BVB) 48 de milioane de acțiuni ale societații de tip “real estate investment trust – REIT” Star Residence, care cumpără apartamente pentru închiriere. Impact a demarat plasamentul privat prin care sunt oferite spre vânzare acțiuni Star Residence, la prețul unitar de 0,21 lei.

Star Residence are acum un patrimoniu format din 14 apartamente și 26 de parcări, în exploatare în baza unor contracte de închiriere pentru o perioada de cinci ani. Plasamentul se adresează unui număr de maxim 150 de investitori, iar compania are o capitalizare anticipata de minimum 2 milioane de euro.

Dacă subscrierile vor fi mai mari decât cantitatea oferită la vânzare, se va suplimenta oferta, emitentul oferind spre subscriere acțiuni nou emise în vederea majorării capitalului social într-o limită maximă de 100 de milioane de acțiuni.

Majorarea de capital are în vedere accelerarea planului de dezvoltare a afacerii, la acest moment, fiind în faza de analiză mai multe proiecte de investiții capabile să genereze emitentului un grad de ocupare și randamente din închiriere ridicate.

Plasamentul privat este intermediat de BRK Financial Group Cluj și se derulează până la 18 decembrie. Ulterior vor fi începute demersurile în vederea listării acțiunilor la BVB. Star Residence Invest își propune că listarea să aibă loc în termen de o lună de la finalizarea plasamentului privat, astfel că în ianuarie, acțiunile REIT să fie disponibile pentru tranzacționare.

Star Residence este un “special purpose vehicle” – SPV, dezvoltat de IDC, care funcționează pe baza unor strategii și principii similare cu ale societăților REIT din străinătate și are drept scop strângerea de capital în vederea achiziționării de imobile rezidențiale, pretabile închirierii, îndeosebi în principalele centre universitare ale României, precum București, Iași, Cluj, Timișoara sau Constanța.

“Apariția Star Residence Invest pe piață vine să întărească ideea că dorința de proprietate a românilor s-a mai estompat, cel puțin la generațiile de sub 30-35 de ani, determinată și de creșterea prețurilor apartamentelor, și astfel, tot mai mulți români aleg mobilitatea oferită de închiriere, pe model occidental”, conform IDC.

Comenteaza