Toamna aduce chirii ieftine

Toamna aduce chirii ieftine
Analiştii imobiliari anunţă că preţurile nu vor mai creşte la chirii ca în anii trecuţi şi vor fi chiar ieftiniri. Un motiv este micşorarea numărului de studenţi.

Analistul imobiliar Dragoş Dragoteanu spune că nu există niciun argument economic care să ducă la o creştere a preţurilor chiriilor faţă de anii precedenţi: "Studenţii au bani de la părinţi, iar părinţii nu cred că au venituri mai mari atâta timp cât economia încă nu şi-a revenit. Preţurile sunt cel puţin la acelaşi nivel sau chiar mai mici cu 5 - 10%", citat de evz.ro.

Analistul imobiliar Radu Zilişteanu vine cu un alt argument pentru scăderea cererii pe piaţa închirierilor. "În ultimii ani au fost din ce în ce mai puţini studenţi, iar acest lucru înseamnă o presiune mai mică pe piaţa închirierilor. Motivul principal este promovabilitatea redusă la examenului de Bacalaureat. Nu mă aştept la modificări spectaculoase de preţuri în perioada asta", a declarat analistul imobiliar Radu Zilişteanu.

De exemplu, dacă în 2010 erau înscrişi la învăţământul de stat cu taxă aproximativ 39.000 de studenţi, în 2011 şi 2012 a fost o scădere de 10.000 de tineri.

Preţuri mai mici şi în ţară

Ca o comparaţie, faţă de aceeaşi perioadă din 2010, în Capitală, chiriile au scăzut cu aproximativ 40 de euro pentru o garsonieră, 50 de euro la un apartament cu două camere şi în jur de 60 de euro la o locuinţă cu trei camere. Scăderi sunt şi în restul centrelor universitare din ţară, iar preţurile sunt într-o oarecare măsură unitare.

În Iaşi şi Cluj găseşti o garsonieră la 150 de euro, iar un apartament cu două camere te costă lunar 200 - 250 de euro. În urmă cu doi ani, în aceeaşi perioadă, o garsonieră costa în celelalte centre universitare din ţară cu aproximativ 35 de euro mai mult, iar un apartament cu două camere camere - mai mult cu aproximativ 20 de euro.

 

 

Etichete
Comenteaza