Top 300 CAPITAL: Care sunt cei mai bogaţi clujeni. Doi au peste 100 de milioane de euro!

Top 300 CAPITAL: Care sunt cei mai bogaţi clujeni. Doi au peste 100 de milioane de euro!
Ştefan Vuza, Horea Ciorcilă, Paszkany Arpad sunt printre obișnuiţii clujeni ai topului realizat anual de revista Capital. Lista bogătaşilor Clujului conţine însă 22 de nume.

Clujul este printre orașele bine reprezentate în Top 300 Capital, revistă care a apărut vineri. 22 de poziții sunt ocupate de oameni de afaceri din județul Cluj, a căror avere cumulată este de circa 900 de milioane de euro. Asta înseamnă că toți milionarii clujeni la un loc nu ar putea obține decât locul al treilea pe plan național, după Ion Țiriac, creditat cu o avere de 1,2-1,3 miliarde de euro, și Ioan Niculae, cu o avere estimată la 1-1,1 miliarde.

Iată care sunt cei mai bogați clujeni și ce locuri ocupă ei în Top 300 Capital 2014.

1. Cel mai bogat clujean este, din nou, Ștefan Vuza. Acesta a urcat pe locul al 33-lea, cu o avere estimată la 120-130 de milioane de euro. Grupul pe care îl controlează, Servicii Comerciale Române, cuprinde 19 firme, cele mai importante fiind Chimcomplex Borzești, Uzuc Ploiești, Sinterom Cluj sau A6 Impex Dej.

2. În top 50 național apar și frații Mureșan, Simion și Teofil, patronii Electrogrup. Ei sunt plasați pe locul 45, iar în dreptul lor figurează o avere de 100-105 milioane de euro.

3. Un alt clujean bogat este Călin Mitică, proprietarul Transferoviar Grup și a mai multor firme. Este pe locul 65 în Top 300 Capital, cu o avere de 75-80 de milioane de euro. Mitică a intrat în vizorul DNA și este arestat la domiciliu, însă a susținut în nenumărate rânduri că este nevinovat.

4. Horia Ciorcilă este o constantă a topului. Președintele Consiliului de Administrație a Băncii Transilvania ocupă anul acesta poziția a 88-a. Averea sa, în creștere față de anul trecut, a fost estimată la 60-62 de milioane de euro.

5. Topul primilor 5 clujeni bogați este completat de un "new entry", Liviu Ciupe. Acesta ocupă locul 104, cu 53-56 de milioane. A făcut bani din fier vechi. El este asociat la Rematinvest cu o companie germană, Scholz AG, și la Remat Holding cu omul de afaceri Mihai Sofian.

6. Cu 42-44 de milioane de euro, la fel ca anul trecut, Dorel Goia ocupă locul 137 în clasament. Principala sa afacere o reprezintă compania Teraplast, dar Goia este implicat și în imobiliare.

7. Omul de afaceri Paszkany Arpad are o avere în scădere, potrivit Top 300 Capital. A fost evaluată la 38-40 de milioane de euro, cu care clujeanul ocupă poziția a 150-a. După ce a ieșit din afacerile cu fotbal și televiziune, Paszkany a rămas cu interese în zona imobiliară, în informatică și în consultanță în inginerie.

8. Fostul partener al lui Paszkany de la CFR, Ștefan Gadola, este următorul clujean din top. Omul de afaceri de 61 de ani se află pe locul 168, cu 35-37 de milioane de euro. Gadola a fondat EnergoBit, compania vândută profitabil în 2012 unui fond polonez de investiții. O parte din banii obținuți au fost redirecționați spre imobiliare, o altă spre afaceri cu energie, dar și spre piața de capital.

9. În top 200 mai intră, pe ultima sută de metri, un dejean. Ioan Tecar se află pe locul 194, cu 28-30 de milioane de euro. Este acționar în 11 firme, cele mai importante fiind Pehart Tec, Samus Construcții și Metalicplas Distribution.

10-11. Colegii lui Ștefan Gadola, de la Energobit, sunt pe locuri consecutive. Peter Pal și Ioan Socea sunt pe pozițiile 203 şi 204, cu 25-27 de milioane de euro. Familia Socea a anunțat de curând că intenționează să investească 10 milioane de euro într-un spital, la Cluj.

12. Familia Cristea, Adriana și fiul ei, Ștefan, sunt pe locul 210. Ei au construit primul parc industrial privat, la Dej. În acest parc au venit mai multe multinaţionale, cea mai importantă fiind Fujikura Automotive. Ei dețin și mai multe companii, iar averea lor cumulată atinge 24-25 de milioane de euro.

13-14. Pe locul 218 se află, la egalitate, doi clujeni. Marcel Borodi este patronul Brinel, afacere pe care a pornit-o dintr-un apartament. Acum, averea sa a ajuns la 23-25 de milioane de euro. Tot la atât este estimată și averea lui Sorin Ghițe, proprietarul Matrix Investments. Ghițe este unul dintre foștii acționari ai companiei de telecomunicații Astral, vândută către UPC.

15. Familia Silaghi, urmașii regretatului Claudiu Silaghi, unul dintre fondatorii Băncii Transilvania, este pe locul 221 în top. Star Lubricants este compania administratムde Laura Silaghi și este număƒrul 1 pe piața lubrifiantilor auto. Averea familiei este de 23-24 de milioane. 


16. Pe locul 226 național îi găƒsim pe Silvia și Zsolt Fodor, proprietarii EuroGSM. Ei au o avere estimatムla 22-25 de milioane de euro. Compania lor a avut anul trecut un profit de 500.000 de euro.

17. Ioan Moldovan este mai puțin cunoscut la Cluj. Afacerile sale sunt în Bistrița-Năsăud: complexul Coroana de Aur și hotelul Dracula, din Pasul Tihuţa. De asemenea, are produse din carne comercializate sub brandul "Jupânu". El ocupă locul 234 național, cu 21-22 milioane de euro.

18. Pe locul 243 a intrat în premieră Ioan Chiţa, dealerul camioanelor DAF, cu 19-21 de milioane de euro. Acesta deține jumătate din EVW Holding.

19. Tot nou intrat este și Gabriel Cârlig, patronul companiei Jolidon. Acesta a fost inclus în top pe locul 260, cu o avere estimată la 18-19 milioane de euro. Pe lângă lenjerie intimă, Cârlig s-a apucat să investească și în imobiliare.

20. Parteneri în afacerea numită Agressione, Daniel Pavel și Marius Stef sunt și colegi de top. Averile lor au fost estimate de Capital la 16-19 milioane de euro. Agressione are ca obiect de activitate produsele de papetărie, dar cei doi clujeni au investit și în acvacultură și transporturi.

21. Cum mulți dintre bogatași au afaceri cu imobiliare, în top a intrat și un intermediar pe această nișă. Răzvan Cuc, patronul agenției imobiliare RE/MAX, fostă Grup de Lux, și-a conturat o avere de 16-18 milioane de euro, cu care se află pe poziția a 271-a. Cuc deține, alături de fratele său, și lanțul de magazine Plus GSM.

22. Cu o avere în scădere față de anul trecut, a prins totuși topul Bela Urasi. 15-16 milioane de euro este averea sa, iar 279 este locul pe care îl ocupă în ierarhia națională. Urasi provine din "lotul Astral" și are investiții imobiliare și în piața de capital.

Comenteaza