Top oficial. Cum arată ierarhia celor mai mari bănci din România

Top oficial. Cum arată ierarhia celor mai mari bănci din România

Sistemul bancar românesc are de anul trecut un nou lider după ce Banca Transilvania a detronat BCR din vârful ierarhiei, unde a stat aproape două decenii. 

Banca Transilvania a depăşit, anul trecut, BCR în funcţie valoarea activelor. Banca clujeană a raportat active totale în valoare de 74,1 miliarde de lei în 2018, în timp ce BCR, care a deţinut supremaţia în ultimii 19 ani, a înregistrat active de 67,9 miliarde de lei.

Banca Transilvania a reuşit să acceadă la vârful clasamentului bancar după ce şi-a majorat cu 25% activele, pe fondul integrării Banc­post, instituţie de credit preluată în 2017. În cazul BCR, pe de altă parte, activele au rămas în 2018 la nivelul din 2017. BCR a fost liderul sistemului bancar începând din 1999, după prăbuşirea Bancorex, fostul lider, arată ZF.ro. BRD-SocGen este a treia bancă după active, cu 50 de miliarde, urmată de UniCreditBank și Raiffeisen.

Pe lângă schimbarea istorică de la vârful clasamentului, sistemul bancar a mai înregistrat o premieră la nivelul profitabilităţii, băncile reuşind să mai doboare un record. Câştigul net la nivelul întregului sistem bancar s-a majorat cu 25% în 2018, până la 7 miliarde de lei. Potrivit sursei citate, cea mai mare parte a profitului, circa 80% s-a dus la băncile mari, din top cinci.

 

Comenteaza