Transportatorii se aliază împotriva “rechinilor”

Transportatorii se aliază împotriva “rechinilor”
Pirateria din transportul de persoane provoacă zilnic pierderi de 300.000 de euro transportatorilor autorizaţi, iar statul pierde 150 de milioane de euro anual, potrivit conducerii Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT).
Organizaţia a decis sâmbătă, la Cluj, să solicite parlamentului modificarea Legii nr. 168/2010, care se referă la întărirea controlului transportului de mărfuri şi de persoane. Reprezentanţii societăţilor de transport de persoane cer ca în lege să fie reintrodusă posibilitatea sancţionării persoanelor fizice care efectuează transport de persoane, nu doar a companiilor, care sunt, în general, licenţiate. “Calculate la minimum, pierderile pe care le are anual statul de pe urma pirateriei se ridică la 150 de milioane de euro. În realitate, dacă se însumează pierderile directe şi indirecte, se poate ajunge şi la un miliard de euro pe an. La nivelul întregii ţări activează 1.000 de transportatori ilegali, atât pe circuite interne, cât şi internaţionale, în condiţiile în care numai 2.000 deţin licenţe. Cea mai mare problemă nu este legată de pierderile financiare, ci de siguranţa persoanelor. Transportul ilegal este, de fapt, un atentat la siguranţa persoanelor”, a declarat Augustin Hagiu, preşedintele FORT.

“Federaţia noastră militează pentru eradicarea pirateriei din transportul rutier, prin implicarea autorităţilor, iar Parlamentul României trebuie să urgenteze modificarea Legii nr. 168/ 2010, în caz contrar fiind direct responsabil pentru dezvoltarea activităţilor ilicite şi distrugerea pieţei transportatorilor”, a subliniat Hagiu. La Conferinţa Naţională au participat reprezentanţi ai Autorităţii Rutiere Române, ai Poliţiei Rutiere, ai Registrului Auto Român, precum şi asociaţiile membre FORT din Cluj, Satu Mare, Bihor, Arad, Timişoara, Alba-Iulia, Prahova, Ialomiţa, Călăraşi, Râmnicu Vâlcea, Braşov, Iaşi, Gorj, Vaslui, Vrancea, Suceava, Tulcea, Constanţa, Galaţi, Botoşani, Miercurea Ciuc, Sibiu şi Bacău.


Comenteaza