Tranzacţia sezonului la Cluj: s-a vândut terenul Ursus

Tranzacţia sezonului la Cluj: s-a vândut terenul Ursus
O parte din terenul fostei fabrici de bere a fost preluată de către Drusal, companie din domeniul managementului şi reciclării de deşeuri, controlată de omul de afaceri Vasile Puşcaş

Noul proprietar a confirmat tranzacţia, pentru ZIUA de CLUJ, însă precizează că planurile pentru exploatarea terenului nu au fost încă trasate, iar un termen de şantier nu există în acest moment. Terenul Ursus este „o investiţie". Omul de afaceri Vasile Puşcaş mai este implicat în derularea a două proiecte imobiliare de mari dimensiuni în Cluj-Napoca, unul pe Calea Dorobanţilor, în curs de finalizare, şi un altul în zona Ploieşti-Constanţa, cu şantier demarat anul trecut.

Terenul, parte a fostei platforme de producţie din zona Căii Mănăştur, a fost recent achiziţionat, prin societatea Drusal, ne-a declarat noul proprietar. "Cei de la Ursus au păstrat o parte din proprietate, cea unde au spaţii închiriate şi unde funcţionează acum localurile, iar o parte din teren, de care nu aveau nevoie, a fost scoasă la vânzare. Noi am preluat un pic mai mult de 1 ha. Tranzacţia este încheiată recent, în acest an, dar deocamdată nu ştim cum va arăta proiectul care se va ridica aici. Am făcut această achiziţie ca investiţie. Terenuri bune în oraşele mari nu poţi să cumperi când vrei, ci când apar oportunităţi. Deocamdată, acest proiect nu e o prioritate; nu avem finanţare pregătită pentru el, nu avem o dată de şantier, avem alte investiţii de finalizat", a precizat Puşcaş. El nu a dorit să facă publică valoarea tranzacţiei. Conform estimărilor din piaţă, preţul zonei ajunge la 300 euro/mp.

În privinţa demersurilor pentru realizarea proiectului, Puşcaş a menţionat că procedurile deja demarate prin biroul Arhimar au fost iniţiate de fostul proprietar, Ursus Breweries. Cu toate acestea, Arhimar este chiar partenerul tradiţional al societăţilor Drusal-Florisal, fiind biroul responsabil de cele două proiecte imobiliare de mari dimensiuni pe care noul proprietar al terenului le are în derulare la Cluj. Propunerea pentru un ansamblu cu funcţiuni mixte (schimbarea destinaţiei terenului din zonă de producţie în zonă cu alte funcţiuni, n. red.) are un aviz de oportunitate din partea primăriei, iar Ursus Breweries e beneficiara unui certificat de urbanism (pentru informarea privind posibilităţile de construire) din august 2013, pentru elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal şi construirea unui ansamblu mixt (rezidenţial, comerţ, servicii), cu un regim de înăţime de până la 10 etaje.

Reprezentanţii Ursus au anunţat în 2010 că fabrica de bere îşi va înceta producţia, utilajele vor fi demontate şi duse la alte unităţi, iar cei 150 de oameni care lucrau aici vor fi concediaţi. Motivele principale invocate au fost costurile mari de operare ale fabricii din Cluj şi localizarea sa în centrul oraşului, ceea ce o făcea mai dificil de administrat din punct de vedere logistic. După renunţarea la activitatea de producţie, în incinta fostei fabrici a fost amenajat un restaurant, un bar şi o miniunitate de producţie, în urma unei investiţii de 1,1 milioane de euro. Alături de localul Fabrica de Bere Ursus, într-un spaţiu din fosta clădire a fabricii funcţionează şi Euphoria Music Hall. Ulterior închiderii producţiei, Ursus a început pregătirea din punct de vedere administrativ pentru etapa postproducţie şi dezafectarea utilajelor, la aproape un an de la anunţul că fabrica de la Cluj se închide. În primăvara anului trecut, au început şi demolările, iar o parte din teren a fost eliberată. Au rămas în picioare o parte din clădiri, iar aici încă funcţionează cele două localuri, care vor rămâne operaţionale.

Drusal Baia Mare, activă în domeniul managementului şi reciclării de deşeuri, are în curs de finalizare un complex cu două corpuri de clădire pe Calea Dorobanţilor. Imobilul de birouri este amplasat înspre Dorobanţilor într-o clădire cu cinci etaje, iar imobilul destinat locuinţelor a fost proiectat în partea din spate a parcelei. Prin Florisal, acelaşi grup de investitori a demarat lucrările pentru un ansamblu cu funcţiuni mixte în zona str. Ploieşti-Constanţa. Chiar dacă iniţial beneficiarul a avut probleme cu echipa care elaborează noul Plan Urbanistic General al oraşului, dar şi cu vecinii nemulţumiţi de dimensiunea noului proiect, Florisal a obţinut în cele din urmă autorizaţia de construire şi a dat drumul lucrărilor la intersecţia str. Constanţa şi Ploieşti. Ansamblul cu şapte etaje propus de Florisal a ajuns în atenţia publică după ce documentaţia a fost retrasă de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local (CL), unde urma să fie discutată.

Aceasta după ce chiar şeful echipei din spatele noului Plan Urbanistic General al oraşului, Adrian Borda, a cerut regândirea sa, iar vecinii din zonă au formulat nemulţumiri în legătură cu ridicarea ansamblului de şapte etaje. Proiectul avea deja un aviz favorabil din partea Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism din cadrul primăriei, dar proiectanţii angajaţi de Florisal au mai făcut modificări la ansamblul propus. Proiectul de hotărâre a revenit pe ordinea de zi a CL şi a primit şi aprobarea consilierilor, iar dezvoltatorii au dat drumul proiectului. Ansamblul va fi unul format din două zone cu funcţiuni diferite şi trei corpuri de clădire. Potrivit proiectului, la intersecţie este amplasată clădirea de birouri, de şase etaje plus unul retras, încadrată de două corpuri rezidenţiale (86 de apartamente), cu patru etaje şi încă două retrase (unul pe str. Constanţa, unul pe str. Ploieşti).

Vânzare confirmată

"Considerăm ca terenul fostei facilităţi de producţie industrială a berii trebuie să capete o nouă destinaţie, care să integreze şi să sprijine planurile de dezvoltare a oraşului. Terenul a fost vândut, valoarea tranzacţiei este o informaţie pe care nu o facem publică. Miniberăria Fabrica de Bere Ursus continuă să producă specialităţi de bere şi să păstreze cultura clujeană a berii. Ursus este prezent în continuare în viaţa oraşului, sprijină comunitatea şi evenimentele care au loc în Cluj", a declarat Diana Klusch, corporate affairs director al Ursus Breweries.

 

Etichete
Comenteaza