Tranzacţii de 679 milioane euro la Cluj: Cea mai scumpă casă - 1.15 mil. euro, Cel mai scump teren - 1 mil. euro

Tranzacţii de 679 milioane euro la Cluj: Cea mai scumpă casă - 1.15 mil. euro, Cel mai scump teren - 1 mil. euro
Unul dintre cele mai mari proiecte rezidențiale ale Clujului, din Piața Abator | Foto: Maurer Panoramic

La Cluj-Napoca s-au realizat anul trecut tranzacții imobiliare de aproape 700 de milioane de euro, iar prima parte a acestui an piața a crescut chiar mai mult decât în aceeași perioadă din 2019, în ciuda apariției coronavirusului.

A fost lansată cea de a șaptea ediție a "Ghidului tranzacțiilor imobiliare (GTI) Cluj-Napoca", un proiect unic în România care oferă o oglindă fidelă a realității tranzacțiilor pe una dintre cele mai dinamice piețe imobiliare din țară. Realizat de către compania Veridio în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca, el este bazat pe informațiile colectate de municipalitate din contractele imobiliare de vânzare-cumpărare în 2019.

„Momentul în care am finalizat această analiză plină de informații ce merită luate în considerare se suprapune cu criza medicală generată de pandemie, care a bulversat atât afacerile, cât și viețile noastre. În acest context și percepția asupra cifrelor din acest ghid va trebui menținută la datele de referință ale acestuia, respectiv sfârșitul anului 2019. În 2020 s-a consemnat în trimestrul I o creștere a volumului tranzacțiilor imobiliare peste nivelul similar al anului 2019. Întregul an 2020 și efectele pandemiei asupra pieței imobiliare le vom consemna însă în ediția din anul viitor”, a explicat Adrian Vascu, Senior Partner al Veridio.
„Pe măsură ce numărul edițiilor crește, GTI devine un instrument din ce în ce mai relevant pentru piața de real-estate, devenind în mod cert un proiect de referință pentru România. Transparența, comunicarea și punerea la dispoziția cetățenilor a datelor analizate sunt elemente care fac ca GTI să fie un instrument extrem de util pentru clujeni și pentru cei care aleg orașul nostru ca destinație a investițiilor”, a declarat primarul Emil Boc.

Conform ghidului, piața imobiliară din Cluj-Napoca a cunoscut în 2019 o activitate intensă, cu tranzacții de 680 milioane de euro, în creștere cu 6% față de anul precedent. Prețul mediu pe metru pătrat al apartamentelor a fost de 1.362 euro/mp, în urcare cu 5,5% față de 2018.

Cluj-Napoca este orașul din România cu piața imobiliară cea mai efervescentă după criza imobiliară care a debutat acum 11 ani. Interesul crescut pentru acest pol de dezvoltare al țării provine într-o proporție semnificativă din județe apropiate, precum Maramureș, Bistrița-Năsăud, Alba, Sălaj, Mureș, Satu Mare. 28% dintre cumpărătorii din 2019 vin din alte județe ale țării, iar doar 2% de peste granițe.

Piața imobiliară a Clujului în 2019. Cifre cheie

- Valoarea totală a tranzacțiilor a fost de aproape 679 milioane de euro, mai mult decât dublă comparativ cu 2014 (284 de milioane).
- Tranzacțiile au crescut cu 6% față de anul precedent, respectiv cu 14% față de 2017.
- Ponderea cea mai semnificativă au reprezentat-o apartamentele, cu 61% din total.
- Prețul mediu al apartamentelor tranzacționate a fost de 1.362 euro/mp, cu 6% mai mare față de 1.287 euro/mp înregistrat în 2018.
- 70% dintre cumpărători provin din județul Cluj, 28% vin din alte județe ale țării, iar sub 2% provin de peste granițe.
- A. Vaida Voevod este strada cu cele mai valoroase tranzacții (45 de milioane de euro), iar Soporului a înregistrat cele mai numeroase (550 tranzacții).
- Cartierul cu cele mai puține tranzacții este Făget, iar cel cu cele mai puțin valoroase este Plopilor.
- Cele mai multe tranzacții (967) s-au înregistrat în septembrie, iar cea mai mare valoare lunară, în octombrie, 78,8 milioane de euro.
- Cel mai frecvent au fost tranzacționate parcele de teren cu suprafețe mai mari de 1.000 mp.
- Cel mai des au fost tranzacționate apartamente cu suprafețe utile de 35-55 mp.
- Cea mai scumpă casă tranzacționată este localizată în Zorilor, str. Eugen Ionesco, tranzacția fiind încheiată la 1,15 milioane de euro
- Cel mai scump teren a fost tranzacționat în cartierul Sopor, la 1 milion de euro.
- Mănăștur a fost cartierul cu cele mai multe tranzacții (997), iar Centru, zona cu cele mai valoroase (88,3 milioane euro).
- Cea mai valoroasă tranzacție a fost realizată de către o persoană juridică și include o clădire de tip comercial, de 12,5 milioane de euro, amplasată în zona străzii A. Vaida Voevod.
- Achizițiile persoanelor juridice reprezintă 21,8% din valoarea tranzacțiilor.
- Top 10 cele mai valoroase tranzacții ale persoanelor juridice însumează 28% din cele 148 de milioane de euro tranzacționate de acestea.
- 70% din volumul tranzacțiilor realizate au avut un cumpărător local (județul Cluj).

Sursa: Veridio

Comenteaza