Tranzacţii de criză: ce proprietăţi se vând la Cluj în 2013

Tranzacţii de criză: ce proprietăţi se vând la Cluj în 2013
Printre afacerile încheiate în primele luni ale anului se numără vânzarea unui teren din apropierea Pieţei Mihai Viteazul, dar şi a unei clădiri amplasate tot în zona centrală, pe strada Moţilor.

Noile proiecte vizează spaţii medicale, dar şi rezidenţiale şi de birouri şi sunt ceva mai "discrete" decât cele care au motivat tranzacţiile lui 2012. Anul tercut s-a vândut terenul fostei fabrici Tricotaje Someşul pentru un centru de afaceri de 54.000 mp şi s-a realizat transferul de active Nokia-De'Longhi.

Un imobil (construcţie nouă) de pe strada Moţilor a fost vândut la începutul acestui an pentru 450.000 de euro, potrivit datelor Pitas Imobiliare, agenţia care a intermediat tranzacţia. Clădirea are o suprafaţă de 800 mp, iar cumpărătorul este Teofil Pop, proprietarul clinicii Interservisan. "Conform acestuia, se doreşte ca în această locaţie să funcţioneze o clinică de recoltare", a specificat Adrian Dragoş, senior real estate adviser al Pitas Imobiliare.

O altă tranzacţie importantă marcată pe piaţa locală la început de 2013 a vizat un teren situat în zona centrală a oraşului, în apropierea Pieţei Mihai Viteazul. Aici, un teren cu o suprafaţă de 3.600 mp a fost vândut la un preţ de aproximativ 450 euro /mp, potrivit intermediarului tranzacţiei. Terenul de pe strada Constanţa 12-14-16 (amplasat la intersecţia cu str. Ploieşti) a fost vândut de Fundaţia Caritatea companiei Florisal, operator în domeniul salubrităţii din Satu-Mare, într-o tranzacţie intermediată de aceeaşi agenţie.

"Proprietatea a ajuns la această valoare având în vedere faptul că terenul are front la două străzi şi are o formă bună, aspect care contează foarte mult la un teren cu o suprafaţă atât de mare. Bineînţeles, un factor important este reprezentat şi de Coeficientul de Utilizare a Terenului din zonă, care în acest caz avantajează cumpăratorul", a explicat Adrian Dragoş. Proiectul pe care noul proprietar îl vrea construit în zonă a fost deja prezentat în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism. Beneficiarul Florisal a propus pe terenul de 3.600 mp un ansamblul de 4-7 etaje, cu nivelurile superioare retrase, cu două corpuri de locuinţe şi unul de birouri. În total, complexul deservit de 144 de locuri de parcare, ar avea comerţ şi servicii la parter pe 600 mp, birouri de 4.800 mp şi 91 de apartamente, spaţii verzi pe 645 mp şi un loc de joacă. Chiar dacă urbaniştii nu au fost împotriva proiectului, acesta a fost amânat în cea mai recentă şedinţă a CTATU în care a fost susţinut, după ce doi vecini au venit la primărie cu nemulţumiri legate de regimul de înălţime al ansamblului propus. Acesta va fi însă rediscutat la o şedinţă următoare.

"Preţul pe mp al unui teren din zona centrală a Clujului se situează între 350 şi 450 de euro (în funcţie de suprafaţă şi de posibilităţile de construire admise, n.red.). Spre exemplu, în apropiere de primărie un teren de aproximativ 800 mp este cotat la aproximativ 350 euro/mp, în timp ce un altul, tot în zona Moţilor, însă de 2.400 mp este cotat la 400 euro/mp", a completat Dragoş.

Conform companiei de evaluare Darian, Clujul figurează cu două proprietăţi în lista celor mai importante tranzacţii încheiate în ţară în 2012. Ambele şi-au schimbat anul trecut proprietarii pentru sume care au depăşit 5 milioane de euro. Una dintre "mişcările" importante a fost achiziţia terenului fostei fabrici Tricotaje Someşul de către fondul de investiţii New Europe Property Investments asociat cu omul de afaceri Ovidiu Şandor. Cei doi parteneri au preluat terenul pentru a dezvolta un complex de birouri de 52.000 mp, au anunţat oficial în vară investitorii. Cealaltă tranzacţie importantă încheiată la Cluj vizează o proprietatea din parcul industrial Tetarom III de la Jucu, unde grupul italian De'Longhi (producător de aparate electrocasnice şi electronice) a preluat fostele hale Nokia pentru 10 milioane de euro, potrivit Darian.

 

Comenteaza