Tranzacțiile cu Banca Transilvania, bonificate de bursa de la București

Tranzacțiile cu Banca Transilvania, bonificate de bursa de la București

Banca Transilvania (BT) Cluj a fost inclusă într-un pachet pilot de companii de la  Bursa de Valori București (BVB) ale căror tranzacții vor fi bonificate pentru companiile de intermediere.

BVB va introduce la începutul anului viitor un program pilot destinat intermediarilor care activează sau care intenționează să activeze ca market maker pentru acțiuni, în vederea îmbunătățirii lichidității acțiunilor respective.

Prin implicarea în program, aceștia beneficiază de comisioane mai mici, reduceri și, în mod suplimentar, bonusuri, condiționat de îndeplinirea anumitor criterii specifice.

BVB a redefinit programul de market maker pentru acțiuni, actualizare care va intra în vigoare din 1 ianuarie 2020, obiectivul vizat fiind ca acesta să atingă cel puțin 15% din totalul activității de tranzacționare pe segmentul de acțiuni.

Reconfigurarea programului de market maker vizează un accent mai mare pe parametri cantitativi față de cei calitativi. La partea de comisioane BVB va acorda bonificații celor care depășescu un anume prag valorific pentru un grup pilot de acțiuni: BT, Romgaz, BRD, Nuclearelectrica și OMV Petrom.

Furnizorul global de indici FTSE Russell a promovat România la statutul de piață emergentă de la cel de piață de frontieră, după ce trei ani pe lista de monitorizare. Reclasificarea statutului va intra în vigoare în septembrie 2020. Prin urmare, România îndeplinește cele nouă criterii de calitate ale FTSE pentru statutul de piață emergenă secundară, potrivit schemei FTSE pentru clasificarea țărilor. 

Pentru introducerea în indexul FTSE Global All Cap câteva companii de la BVB s-au încadrat în cerinţele necesare. Decizia finală pentru introducerea lor în indice, din septembrie 2020, va fi luată în baza situaţiei companiilor în 30 iunie 2020. Este pentru prima dată când un furnizor global de indici urcă piața de capital românească la piață emergentă. 

Bursa din România a fost închisă în timpul regimului comunist. Când a început din nou să funcționeze, în 1995, pe bursă erau listate șase companii. Acum, la BVB sunt 84 de companii doar pe piața principală, iar împreună au o capitalizare de 36 de miliarde de euro.

Comenteaza