Tranzacțiile cu clădiri de birouri, blocate de pandemie la Cluj

Tranzacțiile cu clădiri de birouri, blocate de pandemie la Cluj
Clădirea Vivido a fost vândută la pachet cu Advancity și Cube

O singură tranzacție cu imobile office a avut loc în primul semestru în afara capitalei, în perioada coronavirusului, conform statisticilor agenției care a intermediat vânzarea clădirilor Hexagon din Cluj. 

Volumul investițiilor imobiliare din România a totalizat 395 de milioane de euro în prima jumătate a anului, cu 17% mai mult față de aceeași perioadă din 2019, potrivit companiei CBRE, liderul pieței de consultanță imobiliară. Clădirile de birouri au fost proprietățile cele mai căutate de investitori, cu 88% din volumul tranzacționat, iar alte proiecte similare sunt disponibile spre vânzare.

„Clădirile de birouri continuă să atragă atenția investitorilor, în special proiectele aflate în București. Sunt multiple oportunități aflate la vânzare pe piața de birouri, proiecte care totalizează o valoare cumulată de peste 350 de milioane de euro, de diferite dimensiuni și amplasate în multiple zone, de la centru-vest până la Piața Victoriei”, a declarat Gijs Klomp, Head of Investment Properties în cadrul CBRE România.

În prima jumătate a anului, valoarea medie a unei tranzacții imobiliare a fost de 30 de milioane de euro, puțin peste media de 26 de milioane înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut, conform CBRE Research.

Spre deosebire de evoluția din 2019, în prima jumătate a acestui an proiectele imobiliare din București au dominat activitatea de investiții, o singură tranzacție fiind încheiată în afara capitalei (3% din volumul tranzacționat). Anul trecut, CBRE a asistat grupul de firme Hexagon în vânzarea unui portofoliu compus din trei clădiri de birouri din Cluj către compania românească Ideal Projects Services, într-o tranzacție de 30 milioane de euro.

În primul semestru din 2020, clădirile de birouri au fost cel mai tranzacționat produs (88%), în timp ce spațiile industriale au fost pe locul al doilea (8%) în preferințele investitorilor imobiliari, urmate de dezvoltările mixte (2%).

Randamentele investiționale (yield) au rămas stabile în primul semestru, la 7% pentru spațiile de birouri, respectiv 7,75 pentru spațiile industriale. Pe segmentul spațiilor de retail, unde apetitul investitorilor a scăzut din cauza pandemiei, yield-urile au continuat să crească ușor, până la 7% la finalul primul semestru.

Investitorii români au rămas activi, încheind șapte tranzacții în primele șase luni și clasându-se pe locul  doi în ceea ce privește originea investitorilor, după investitorii din  Ungaria, în timp ce locul trei a fost ocupat de companii grecești și sud-africane. Printre cumpărătorii români se numără Dedeman (The Bridge 3), Ionuț Dumitrescu (parțial One Tower, parțial One North Gate) și One United (Office 1).

„Din anul 2014, randamentul prime spațiilor de birouri din România a rămas stabil, la fel și chiriile prime, ceea ce înseamnă că țara noastră are valori de capital mult mai scăzute comparativ cu piețele din Europa Centrală și de Est. România are nevoie de o promovare intensă pentru a putea atrage noi investitori, având în vedere că nume importante din Europa de Vest lipsesc de pe scena locală. Cu toate acestea, mai mulți jucători noi analizau intrarea în România înainte de perioada de izolare impusă de Covid-19 și continuă să o facă”, a completat Gijs Klomp.

La nivelul întregii piețe imobiliare din Europa, volumul investițiilor a totalizat 129 miliarde de euro în prima jumătate a anului, în creștere cu 2% față de aceeași perioade a anului trecut în pofida pandemiei de COVID-19. Din acest volum, tranzacțiile cu clădirile de birouri au reprezentat 41 de miliarde.

În Europa Continentală, volumul investițiilor a crescut în prima jumătate a acestui an cu 6% față de aceeași perioadă a anului trecut. CBRE (SUA) este cea mai mare companie de servicii comerciale și investiții în real estate din lume, pe baza veniturilor din 2019, cu 100.000 de angajați și 530 de birouri.

Tranzacție la pachet

Grupul de firme Hexagon, controlat de antreprenorii Raul Ciurtin și Florin Mariș, a vândut un portofoliu format trei clădiri de birouri către Ideal Projects Services. Vivido Business Center, Advancity Business Center și Cube Office totalizează o suprafață de 20.000 mp de birouri și găzduiesc chiriași ca Porsche, Bosch, Vertiv, Riverbed, Metro Systems, Natuu. Clădirile au fost achiziționate într-o tranzacție care a fost consiliată de CBRE România și de partenerul local Cristian Simon - QC Property.

Comenteaza