Tranzacţiile imobiliare ale anului 2012

Tranzacţiile imobiliare ale anului 2012
În lista celor mai importante operaţiuni încheiate în ţară Clujul figurează cu două proprietăţi. Ambele şi-au schimbat proprietarii pentru sume care au depăşit 5 milioane de euro.

Fostul teren al Tricotaje Someşul şi halele Nokia reprezintă Clujul în lista companie de evaluare Darian cu cele mai importante 20 de tranzacţii de spaţii comerciale sau industriale, birouri şi terenuri, realizate în 2012 în România.

Complexul comercial Liberty Center din Bucureşti (vândut de Mivan şi de familia Awdi către Rosequeens Properties pentru 60 de milioane de euro) şi complexul de birouri Tower Center din capitală (vândut de Tower International către Lorient Ltd, pentru 50 de milioane) conduc în topul celor mai importante tranzacţii, în funcţie de preţ, arată o analiză a Darian. Una dintre mişcările importante s-a realizat cu o proprietate din Timişoara, unde fondul de investiţii New Europe Property Investments (NEPI) a preluat complexul de birouri City Business Center dezvoltat de ModaTim Properties, companie controlată de omul de afaceri Ovidiu Şandor.

De numele aceloraşi parteneri se leagă şi una dintre cele două tranzacţii importante de la Cluj, într-o altă formulă, NEPI şi Şandor fiind cumpărători. Cei doi parteneri au preluat fostul teren al Tricotaje Someşul - Atrium Center pentru un complex de birouri de 52.000 mp, au anunţat în vară investitorii. Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică, dar, potrivit datelor Darian, s-a cifrat la 5,7 milioane de euro. În 2007, terenul de 19.000 mp al fostei fabrici a fost achiziţionat de reprezentanţii Atrium Centers pentru 14 milioane de euro. Noii proprietari care au preluat terenul au schimbat proiectul şi intenţionează să dezvolte pe Bd. 21 Decembrie un complex de birouri cu o suprafaţă închiriabilă totală de 52.000 mp, ce va include şi o zonă de servicii şi spaţii de retail. Lucrările la prima etapă, cu o suprafaţă închiriabilă de 19.000 mp, vor începe în acest an, au anunţat dezvoltatorii.

Cealaltă tranzacţie importantă încheiată la Cluj vizează o proprietate din parcul industrial Tetarom III de la Jucu, unde grupul italian De'Longhi a preluat fostele hale Nokia pentru 10 milioane de euro, conform Darian. Administraţia judeţeană şi De'Longhi au anunţat în 2012 că grupul italian va achiziţiona activele Nokia, unde va realiza aparate electrocasnice şi electronice. Ţinta de angajări este de 600-1.000 de oameni, la capacitate maximă de producţie, iar investiţia în dotările cu echipament ale halelor, de 30 de milioane de euro. În ianuarie, administraţia judeţeană a anunţat că prima linie de producţie a fost pornită şi se află în probe tehnice, urmând ca la jumătatea lunii februarie să demareze producţia efectivă. A fost emis şi certificatul de urbanism pentru construirea unei hale, în care compania italiană va produce subansamblele necesare producţiei de electrocasnice.

Terenuri mai ieftine cu 64%

„Între cele mai mari tranzacţii despre care avem informaţii, una singură vizează un teren în Cluj-Napoca. Tranzacţiile de terenuri au fost destul de reduse în aceast zonă", spun reprezentanţii Darian. Preţurile terenurilor din municipiu au scăzut în medie cu 9% în al doilea semestru din 2012 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi cu 64% faţă de începutul crizei, anul 2008, conform analizei.

 

Comenteaza