Trei companii clujene de software în topul celor mai bune din Europa Centrală. Vezi raportul

Trei companii clujene de software în topul celor mai bune din Europa Centrală. Vezi raportul
Trei companii clujene de software sunt incluse în topul Deloitte Technology Fast 50 2011, unul dintre cele mai prestigioase topuri ale companiilor din IT&C din Europa Centrală, care recompensează inovaţia.

Este vorba de CoSoSys, companie clujeană de software care dezvoltă soluţii pentru securitatea reţelelor, dispozitivelor portabile şi a porturilor şi pentru prevenirea pierderilor de date, dar şi de Arobs Transilvania Software şi Fortech.


Topul a ajuns la a 12-a ediţie şi clasifică jucătorii din segmentul tehnologic din Europa Centrală. CoSoSys ocupă locul 40 în clasament, Fortech ocupă locul 43, iar Arobs se află pe poziţia a 49-a. De precizat, în topul cu 50 de poziţii se numără doar şase companii de software din România - trei din Cluj, una din Iaşi şi două din Bucureşti.

"Pentru noi n-a fost un target, doar o situaţie de fapt. Targetul nostru e să performăm pentru clienţii actuali", a explicat administratorul Fortech, Călin Văduva. El spune că, din cauza creşterii cifrei de afaceri datorată parteneriatelor deja încheiate, "a trebuit să refuzăm o mulţime de clienţi, pentru că nu puteam să creştem în ritmul care se impunea. Am angajat deja numai în acest an 70 de persoane".

Criteriul de includere în topul Deloitte este creşterea procentuală a cifrei de afaceri. "La noi creşterea a fost constantă în ultimii şase ani, cu 30-40% pe an", a spus Văduva. Compania a fost înfiinţată de trei asociaţi, toţi din Cluj-Napoca, şi a avut în 2010 o cifră de afaceri de 2,7 milioane de euro.

"Includerea CoSoSys în ediţia din acest an a topului FAST 50 recunoaşte şi recompensează creşterile puternice înregistrate anual încă de la fondarea sa în 2004. Implicarea şi efortul lor continuu de a le oferi companiilor de toate dimensiunile soluţii de securitate pentru platformele Windows şi Mac, ce asigură o protecţie eficientă împotriva tuturor ameninţărilor ce definesc mediul de business modern, mobil şi mereu conectat, au dus la evoluţia CoSoSys de la mic dezvoltator de soluţii pentru îmbunătăţirea dispozitivelor portabile la inovator de top pe piaţa securităţii reţelelor", a arătat directorul general al CoSoSys Roman Foeckl într-un comunicat de presă. Aceştia arată că firma este autorul unor premiere mondiale în domeniul prevenirii pierderilor de date şi al securităţii porturilor. "Am lkansat prima soluţie de cloud computing pentru securizarea dispozitivelor portabile şi a reţelelor din lume, My Endpoint Protector, iar mai târziu la fel de populara Endpoint Protector Hardware Appliance, prima soluţie la cheie pentru securitatea datelor, a dispozitivelor portabile şi a porturilor", arată Foeckl.

La ediţia de anul trecut, Clujul avea doar două companii în clasament - Fortech şi Arobs.

Topul plasează într-un clasament cele mai dinamice companii de tehnologie din Europa Centrală, care au obținut cele mai mari creșteri ale cifrei de afaceri în ultimii cinci ani, din 2006 până în 2010. În ultimii 7 ani locul I a fost atribuit unor companii poloneze, în vreme ce în acest an prima poziţie este ocupată de o companie din Bucureşti, vola.ro. Finaliștii clasamentului regional sunt nominalizați automat într-un scenariu mai larg denumit Technology FAST 500 EMEA, ce include companii din Europa, Orientul Mijlociu și Africa, unde au fost incluse şase dintre companiile românești.

Pentru a ajunge în clasamentul Fast 50, companiile candidate trebuie să aibă proprietate tehnologică sau intelectuală care contribuie semnificativ la veniturile operaţionale, sau să dedice o parte substanţială din venituri pentru cercetare şi dezvoltare de tehnologie. De asemenea, candidaţii trebuie să fi raportat venituri anuale de cel puţin 50.000 de euro pe an în ultimii cinci ani, să aibă sediul în Europa Centrală, să nu fie controlaţi de un investitor strategic şi să activeze pe piaţă de cel puţin cinci ani.

Lista finalistelor din România din acest an este formată din: Vola.ro Student Adventure S.R.L. (din Bucureşti, cu o creştere de 6.219% a veniturilor în perioada 2006 - 2010), TeamNet International SA (Bucureşti, +2,136%), Crys Computers (Bucureşti, +501%), CoSoSys (Cluj Napoca, +318%), Fortech S.R.L. (Cluj Napoca, +313%) şi Arobs Transilvania Software (Cluj-Napoca, +293%).

 Ahmed Hassan, lider al echipei specializate pe industriile Tehnologie, Media şi Telecommunicaţii din cadrul Deloitte Balcani, spune că topul arată o polarizare a industriei locale de tehnologie, "cu câte trei finaliste din Bucureşti, respectiv Cluj". "De asemenea, rata medie de creştere a acestor companii este mai mare decât cea de anul trecut (1.630% faţă de 1.093%) şi semnificativ peste rata medie de creştere raportată la nivelul clasamentului în ansamblu (1.068%)", a spus Hassan.

 

 

Comenteaza