Tronsonul de autostradă Gilău - Mihăieşti costă 100 de milioane de euro

Tronsonul de autostradă Gilău - Mihăieşti costă 100 de milioane de euro
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a semnat contractul de proiectare şi execuţie a Autostrăzii Braşov – Târgu-Mureş - Cluj - Oradea, pe sectorul Cluj Vest (Gilău) – Mihăieşti.

Contractul a fost atribuit în urma finalizării procedurii de achiziţie publică, prin licitație deschisă, asocierii Impresa Costruzioni Giuseppe Maltauro – Viaponte Rom și are o valoare de 446 de milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată. Finanțarea proiectului este asigurată din bugetul de stat.
 
Întregul sector, având lungimea de 16,8 km, se desfăşoară pe teritoriul administrativ al judeţului Cluj. Traseul porneşte din zona nodului Nădăşelu şi asigură conexiunea cu sectorul 3B Mihăieşti - Suplacu de Barcău. La km 17+800 este prevazută câte o parcare de scurtă durată pe fiecare parte a autostrăzii. Durata contractului este de 18 de luni, din care şase luni perioada de proiectare şi 12 luni  execuţia lucrărilor.
                                 
"Autostrada Braşov – Târgu-Mureş - Cluj - Oradea face parte din strategia de dezvoltare a infrastructurii rutiere şi îmbunătăţire a circulaţiei pe drumurile publice. Este un proiect la început de drum şi sperăm şi mizăm pe seriozitatea antreprenorului, nivelul de aşteptare este foarte mare, solicităm să dea dovadă de responsabilitate pentru respectarea clauzelor contractuale şi a termenelor stabilite în vederea finalizării proiectului", a declarat Cătălin Homor, director general al CNADNR.

Proiectul autostrăzii Braşov-Borş a fost aprobat în 2003 şi început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro încheiat cu compania Bechtel, care trebuia executat până în 2012. Contractul a suferit în decursul timpului mai multe modificări şi a fost reziliat în mai 2013.

Pentru doar 52 km realizaţi, reprezentând 12,5% din lungimea totală a autostrăzii, statul a plătit 1,2 miliarde de euro companiei americane. Ulterior s-a dat un nou termen de finalizare, anul 2026. Din șoseaua Brașov-Borș, de 433 km, sunt finalizați 52 km, pe tronsonul Câmpia Turzii - Gilău, construit de compania americană Bechtel.

Comenteaza