Video Turcii dau năvală în Cluj pe calea aerului. Ce condiții vor oferi la Istanbul

Turcii dau năvală în Cluj pe calea aerului. Ce condiții vor oferi la Istanbul
Marile aeronave ale Turkish Airlines au nevoie de piste și de parcări mai generoase / Foto: Wikimedia | Foto: Wikimedia

Unul dintre liderii aerieni ai globului, Turkish Airlines, vrea să își aducă avioanele de mare capacitate la Cluj, după introducerea zborurilor de linie spre Turcia. Negocierile sunt în curs de derulare, confom informațiilor ZIUA de CLUJ.

“Zborul Cluj – Istanbul a debutat mai greu, din cauza evenimentelor care au avut loc în acea perioadă în Turcia. Lansarea a fost pregătită mai demult, însă a trebuit să fie amânată, dar acum, odată introdus, are mare succes, iar majoritatea avioanelor decolează la capacitate maximă. Pasagerii acestei curse sunt atât cei care merg să facă turism sau shopping, cât și cei care se deplasează în scop de afaceri”, a precizat Oana Roxana Cozma, director de marketing al Turkish Airlines Cluj.

“Sunt negocieri pentru ca Turkish Airlines să vină la Cluj și cu zboruri turistice, însă pentru aceasta este nevoie de mărirea pistei din Someșeni, ca să poată rula acele avioane mari ale lor, de peste 300 de locuri. Mai mult, dacă Aeroportul Internațional Avram Iancu (AIAIC) vrea să atingă acea cifră anuală de 7 milioane de pasageri, i-ar trebui inclusiv un nou terminal pentru pasageri și o nouă parcare pentru avioane, care să poată să găzduiască aparate de asemenea dimensiuni”, spun sursele ZIUA de CLUJ. 

“În România operăm curse de la București, Cluj, Constanța; avem 21 de curse săptămânale pe relația Turcia. Noul aeroport care se construiește la Istanbul va contribui la expansiunea noastră. Va avea 225.000 de angajați, adică aproape cât un oraș de talia Clujului”, a menționat Alper Atalay, director de vânzări al Turkish Airlines Cluj. 

Un aeroport cu 225.000 de angajați

Aeroportul-oraș va fi construit la 35 km de Istanbul, cu ajutorul a 31.000 de oameni, va costa 11 miliarde de dolari, urmând ca prima fază a proiectului să fie dată în folosință în toamnă, în paralel cu închiderea Aeroportului Ataturk. În jurul celui mai mare aeroport de transfer din lume vor fi ridicate clădiri de birouri, hoteluri, moschei, centre medicale, de conferințe şi comerciale. Istanbul New Airport (INA) va putea primi simultan 114 avioane și va acoperi 350 de destinații.

Capacitatea sa va fi de 19 milioane de pasageri în prima etapă și de 200 de milioane la finalizare, în 2028. Aici vor fi amenajate 13 zone de check-in, cu 468 de ghișee, 114 puncte de check-in, 51 de locuri de predare a bagajelor, 228 de puncte de control al pașapoartelor, 77 de porți de îmbarcare, cu sau fără personal uman, 143 de punți pentru îmbarcare. Partea de alimentație publică se va întinde pe 32.000 mp, iar cea de duty-free, pe 55.000 mp, fiind amenajate 446 de camere de hotel.

Încă 100 de avioane comandate  

Turkish Airlines este lider mondial al destinațiilor aeriene, cu 290 de aeroporturi, în 120 de țări. Compania națională a Turciei a transportat anul trecut 68 de milioane de pasageri, dintre care 38 de milioane internaționali. Cele mai multe destinații deservite erau în Europa (114), Asia (70), America de Nord și de Sud (17). Flota sa era compusă din 324 de avioane, cu o estimare de 421 de aeronave pentru 2023. Divizia de transport aerian de mărfuri a grupului include 18 avioane, iar cea low-cost, 34 de avioane.

Compania a înregistrat o cifră de afaceri anuală de 10,5 miliarde de dolari, fiind urmată, în cadrul grupului, de Turkish Opet (1,8 miliarde) și de Sun Express (1,2 miliarde). Afacerile la nivel de grup se ridicau la 15,4 miliarde de dolari, personalul fiind de 66.900 de angajați. În România TA are activitate la București, Constanța, Cluj. Pe AIAIC operează Wizz Air, Blue Air, Tarom, Lufthansa, Air Hungary, Airest, ASL Airlines, AtlasGlobal, Austrian Airlines, Lot, Raf Avia, Silver Air, Sprint Air, Turkish Airlines, Vueling.

Turcia, principala destinație a charterelor de Cluj
Anul acesta, primele chartere de pe AIAIC vor decola în martie, iar ultimele, în octombrie. Stațiunea Antalya (Turcia) va fi cel mai bine deservită în sezonul estival, cu șapte zboruri pe săptămână. În acest sezon s-au profilat 12 zboruri charter de la Cluj, în Turcia, Egipt, Grecia, Spania și Tunisia. Need Tour, unul dintre cei mai mari operatori de turism din Turcia, a anunțat o cursă operată de AtlasGlobal spre Antalya. De pe AIAIC au fost operate zboruri turistice către 10 destinații în 2017, cele mai multe fiind spre Antalya, destinație aleasă de 39.130 de pasageri. Șase companii aeriene au ales să opereze pe acest traseu.
Comenteaza