Turismul clujean îşi strânge rândurile din toamnă
- Scris de Kristina Restea
- 11 Aug 2011, 00:26
- Economie
- Ascultă știrea

Proiectul asociaţiei de promovare turistică a Clujului, iniţiat în toamna anului trecut, va fi lansat în următoarele săptămâni, după votul din Consiliul Local (CL) Cluj-Napoca. Acesta ar oficializa intrarea municipalităţii în lista membrilor fondatori.
Asociaţia de promovare şi dezvoltare a turismului din Cluj are la bază un model deja operaţional în ţară, pe litoral sau în zona Braşovului. Printre cei 18 membri fondatori ai structurii care urmează să funcţioneze se numără Primăria Cluj-Napoca, Consiliul Judeţean Cluj, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), unul dintre iniţiatorii proiectului, Asociaţia Hotelierilor Cluj, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Cluj, Asociaţia Youth Hostel, Asociaţia Bucătarilor şi Cofetarilor, Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural, Centrul de Training în Turism, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor.
Organizaţia urmează să devină operaţională după ce subiectul va trece de hotărârea forului local. "Aşteptăm să se discute în CL intrarea primăriei ca membru fondator în asociaţie, ceea ce, probabil, se va întâmpla la finalul lunii, după care vom anunţa lansarea şi putem să semnăm şi la notar asocierea. Credem că asta se va întâmpla în septembrie. Lista membrilor fondatori este închisă, ca să nu mai lungim lucrurile, dar cei interesaţi vor putea în continuare să adere la asociere, chiar dacă nu vor avea acest statut, de membri fondatori. Se va alege conducerea şi se vor decide primele acţiuni. Nu vom începe cu lucruri foarte mari, dar sper ca, treptat, să rezolvăm câte ceva. Vrem să avem o asociaţie activă care chiar să contribuie la creşterea turismului", a spus Martin Bikfalvi, preşedintele ANAT pe Regiunea de Nord-Vest.
Noua asociere ar putea face demersuri pentru îmbunătăţirea infrastructurii cu potenţial de a atrage turişti, consideră reprezentanţii CCI. "Ideea de bază este ca în contextul pregătirii pentru 2020, când Clujul vrea să fie capitală culturală europeană, să se poată face mai mult în acest domeniu. Putem profita de ceea ce avem deja şi avem şi de adus îmbunătăţiri în infrastructura din zone cu caracteristici bune pentru turism. Avem Munţii Apuseni, zona Padiş, Băişoara, se poate lucra mai mult la infrastructura de schi", a exemplificat Nicolae Beuran, consilier în cadrul CCI. Organizaţia ar putea atrage fonduri pentru finanţarea unor acţiuni de promovare şi ar avea ca scop propunerea de evenimente care să crească interesul turiştilor. "Asociaţia este gândită pentru a promova ca destinaţie turistică judeţul Cluj, dar şi municipiul Cluj-Napoca, unde se practică acum aproape exclusiv turismul de business sau de tranzit. Aceasta se va realiza în primul rând prin evenimente care să ţină oamenii mai mult de două zile în oraş", a explicat Bikfalvi.
Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei