„Turnătorii” licitațiilor trucate vor putea participa la noi achiziții publice

„Turnătorii” licitațiilor trucate vor putea participa la noi achiziții publice

Consiliul Concurenței din România (CCR) și Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) au elaborat un document ce clarifică modalitățile prin care o companie sancționată pentru participarea la o înțelegere de tip cartel, vizând trucarea de licitații, poate fi reabilitată dacă se află în situația de a fi exclusă de la o procedură de atribuire.

Compania poate prezenta autorității contractante decizii emise de CCR în ultimii trei ani care dovedesc că a colaborat cu instituția prin aplicarea la politica de clemență sau recunoaștere a faptei anticoncurențiale și dovezi privind elaborarea și implementarea unui program de conformare cu legislația din domeniul concurenței, în concordanță cu ghidul privind conformarea cu regulile de concurență.

În același timp, autoritățile contractante au libertatea de a evalua de la caz la caz măsurile luate de operatorii economici și dovezile prezentate de aceștia.

Pentru a veni în sprijinul autorităților care fac evaluarea, CCR va publica pe pagina proprie de Internet o listă “neagră” actualizată. Aceasta va cuprinde denumirea operatorilor economici care au fost implicați în investigații privind trucarea de licitații, deciziile de sancționare din ultimii trei ani, mențiuni cu privire la modalitatea de cooperare a acestora cu CCR.

Comenteaza