TVA-ul de 9% în turism, "hotărâre istorică". Patronatele vor şi vouchere

TVA-ul de 9% în turism,
Premierul Victor Ponta a anunţat marţi, după sesiunea de negocieri cu Fondul monetar Internaţional şi Comisia Europeană, că partea română a reuşit să obţină scăderea TVA la pachetele all-inclusive din turism. Asociaţiile patronale se declară extrem de mulţumite.

De la momentul publicării ordonanţei de urgenţă în Monitorul Oficial, 9 decembrie, pachetele de cazare formate din cazare + mic dejun, cazare + demipensiune, cazare+pensiune completă, cazare+all inclusive vor beneficia de TVA diminuată la 9%. Vestea i-a bucurat pe membrii Asociaţiei Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT).

"O asemenea hotărâre este una istorică pentru turismul românesc, cu atât mai mult cu cât cota redusă de TVA este deja aplicată în foarte multe țări membre ale Uniunii Europene, concurente cu România pe piața turistică internațională la acest tip de pachete. Apreciem contribuția esențială a inițiatorului acestei măsuri, care presupunem că este ministrul responsabil pentru turism, Florin Jianu, dar și capacitatea de negociere a responsabililor Ministerului Finanțelor Publice în relația cu organismele financiare internaționale care trebuiau să accepte un astfel de tratament fiscal. Patronatele din turism au convingerea că fără implicarea directă a premierului Victor Ponta nu ar fi fost posibil un asemenea rezultat cu efecte directe și indirecte în asigurarea sustenabilității industriei turistice românești", spune clujeanca Lucia Morariu, preşedintele ANAT.

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) susține această măsură fiscală de 15 ani, făcând demersuri pentru implementarea ei.

„Prin măsura luată prin OUG, guvernul dă şansa turismului românesc să devină competitiv pe plan internaţional. FPTR este convins că prin acest pas, guvernul se angajează pe drumul prioritizării turismului drept axă prioritar-strategică a economiei naţionale şi că va răspunde în acelaşi fel celorlalte solicitări ale FPTR, în special prin promovarea cât mai rapidă a normelor de aplicare privind legea voucherelor de vacanţă”, spun reprezentanţii FPTR.

Agenţiile de turism mai cer o măsură de la guvern.

"Ne exprimăm speranța și încrederea că după acest mare succes, până la finele acestui an, Guvernul Ponta va fi în măsură să marcheze și un al doilea succes foarte important pentru turismul românesc, respectiv să pună în aplicare Legea voucherelor de vacanță începând cu data de 1 ianuarie 2015", a afirmat Morariu.

Premierul Victor Ponta a anunţat marţi, după sesiunea de negocieri cu Fondul monetar Internaţional şi Comisia Europeană, că partea română a reuşit să obţină scăderea TVA la pachetele all-inclusive din turism de la 24% la 9%.

 

 

 

Comenteaza