UE a stabilit un plan de 8 miliarde de euro pentru lupta împotriva şomajului în rândul tinerilor

UE a stabilit un plan de 8 miliarde de euro pentru lupta împotriva şomajului în rândul tinerilor
Liderii europeni au ajuns la un acord, în noaptea de joi spre vineri, pentru a accelera deblocarea a şase miliarde de euro pentru lupta împotriva şomajului în rândul tinerilor, ridicând suma acordată acestui plan la opt miliarde de euro în total, relatează AFP.

Comisia europeană a propus ca cele şase miliarde de euro prevăzute pentru angajarea tinerilor în bugetul european pentru 2014-2020 să fie mobilizaţi pe doi ani în loc de şapte. Această "Iniţiativă pentru tineri" priveşte regiunile cele mai afectate de şomajul în rândul tinerilor din 13 state.

În cursul unui summit european la Bruxelles, cele 27 de ţări au aprobat propunerea Comisiei. Ele au mers chiar mai departe, ridicând suma.

"Recursul la iniţiativa pentru tineri se va concentra asupra primilor doi ani", adică 2014-2015, a declarat preşedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy, în cadrul unei conferinţe de presă.

Graţie flexibilităţii hotărâte pentru gestionarea bugetului 2014-2020, care va permite realocarea fondurilor neutilizate, "iniţiativa pentru tineri va fi mai mare de cele şase miliarde de euro. Ea ar trebui să se ridice la cel puţin opt miliarde de euro, conform proiecţiilor", a anunţat Van Rompuy.

Principalele beneficiare vor fi în 2014 Spania, Grecia, Italia şi Franţa, conform unui diplomat european.

Peste 26 de milioane de persoane sunt în şomaj în Europa, dintre care 5,6 milioane au vârste mai mici de 25 de ani. Situaţia este alarmantă în anumite state precum Grecia sau Spania, unde mai mult de un tânăr din doi nu este angajat.

Şefii de stat şi de guvern au mai decis să amelioreze finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii (PME), mai ales prin intermediul Comisiei europene şi a Băncii europene de investiţii (BEI).

 

Comenteaza