Uleiurile de Cluj fac furori în Europa

Uleiurile de Cluj fac furori în Europa
Stele Michelin pe bandă rulantă pentru uleiurile produse în Cluj. Un întreprinzător şi-a trimis pentru testare la Bruxelles uleiurile presate la rece în comuna Mihai Viteazu. Dacă prima mostră, degustată „în orb” de juriu, uleiul de floarea soarelui, a primit certificare de o stea, cel de soia a fost distins cu două stele, ceea ce le conferă acces spre cele mai mari restaurante ale lumii.

Inginerul Dan Felea a început să producă uleiurile ca hobby, de puţină vreme, iar atestarea internaţională l-a surprins. „Noi ne ocupăm mai mult cu inputurile agricole, seminţe, îngrăşăminte, dar lucrăm şi o suprafaţă mare de teren, de 2.000 ha, pe care avem culturi de floarea soarelui, grâu, porumb, soia, rapiţă.

Noi vindem produse specifice fermierilor, nu aveam contact cu publicul larg. Seminţele pe care le folosim la ulei le obţinem integral aici, nu le aducem din altă parte, sunt curate, nemodificate genetic.

Atestarea de la Bruxelles e valabilă trei ani. Cel mai cerut pe piaţa internaţională este uleiul de măsline, însă un măslin începe să producă de abia după 25 de ani, trăieşte şi 1.000 de ani, dar trebuie aclimatizat”, remarcă Felea.
 
Uleiul de floarea soarelui este bogat în acizi graşi polinesaturaţi, cel de soia conţine acid arahedonic, vitaminele A şi E, cu efecte antioxidante, iar cel de rapiţă, vitamina E, Omega 3. Uleiul presat la rece este obţinut printr-o tehnologie cu aport termic redus, deoarece căldura degradează culoarea, gustul şi valorile nutritive.

Materia primă este curăţată, apoi măcinată, omogenizată şi presată după metoda farmaceutică, adică seminţele sunt presate nedecojite. După ce a fost produs, uleiul pur este decantat şi eventual filtrat. Deocamdată, uleiurile de Mihai Viteazul sunt distribuite doar în magazinele naturiste din ţară sau în unităţile Plafar, dar două mari reţele comerciale şi-au exprimat dorinţa de a le vedea pe raft.  
 
Utilajele folosite la fabricarea uleiurilor Elixir au costat 500.000 de euro, fiind cumpărate printr-un proiect pe fonduri europene ce a inclus şi construirea depozitului din Mihai Viteazu, însă investiţiile totale, derulate prin societatea Dachim, s-au cifrat la 6 milioane. Felea se arată nedumerit, însă, de apatia statului. „România este înecată în buruieni. Dacă între două parcele lucrate de noi un proprietar îşi lasă terenul în paragină, ne trezim că ne invadează buruienile, dar el nu este penalizat. Nici nu îl lucrează, nici nu vrea teren în altă parte.

Dacă vrei să te asociezi cu cineva, nu poţi să iei fonduri europene pe asociaţie sau pe cooperativă, că eşti impozitat dublu. Nu ai niciun avantaj cu banii europeni, e doar un credit fără dobândă. Mai bine lucrezi cu banca - dacă eşti la zi cu plăţile la stat şi ai un plan de afaceri, îţi reduce din dobândă, faţă de Finanţe, care nu îţi reduc 10% din impozit chiar dacă tu ţi-ai plătit la timp dările timp de 17 ani”, constată întreprinzătorul. 
 

Afaceri de familie profitabile 

Zona Clujului e deja cunoscută pentru producătorii săi de uleiuri. Soţii Ovidiu şi Marinel Duma au înfiinţat la Turda o asociaţie familială care produce ulei natural, prin presare la rece, procedeu ce îi asigură o calitate superioară. Nu conţine conservanţi, e bogat în vitamine, fiind vândut mai ales la târgurile Produs de Cluj. Felicia Tulai promovează uleiurile fabricate la Luna, cu distincţii internaţionale.

„Anul acesta mergem după premiul pentru uleiul de nucă, iar în toamnă vom da în folosinţă o nouă fabrică”, spune aceasta. Printre uleiurile Luna Solai se numără cele de dovleac, in sau cânepă. Competiţia World Quality Selections este cel mai important concurs internațional de calitate a produsului din lume organizat de către Monde Selection, ca urmare a evaluării realizate de Institutul de Calitate și Gust de la Bruxelles. Evaluarea este realizată de către somelieri, experți cu stele Michelin și de lideri de opinie din 15 țări. 

Comenteaza