Ultimatum pentru guvern de la producătorii de medicamente

Ultimatum pentru guvern de la producătorii de medicamente
Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) cere guvernului introducerea imediată a calculului diferenţiat al taxei clawback pentru evitarea dispariţiei de pe piaţă a unor medicamente cu preţuri accesibile, utilizate de 70% din pacienţii români.

Continuarea aplicării taxei clawback în forma actuală poate duce la distrugerea capacităţilor de producţie farmaceutică din România, exclusiv producătoare de medicamente generice, potrivit APMGR .

„Se vorbeşte atât de mult şi emoţional de atât de necesara actualizare a listei de medicamente compensate, încât s-a uitat de problema mult mai gravă a lipsei accesului la medicamentele de bază, cele folosite zi de zi de bolnav. Soluţia la această problemă poate fi aplicată imediat: dacă pentru actualizarea listei guvernul trebuie să găsească finanţarea necesară, pentru asigurarea accesului la medicamentele cu preţ accesibil nu trebuie decât să implementeze imediat soluţia calculului diferenţiat al taxei clawback",a declarat Dragoş Damian, preşedintele APMGR şi director general al Terapia Ranbaxy Cluj.

Asociaţia a propus autorităţilor o soluţie pentru calculul diferenţiat, agreată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi acceptată de Ministerul Finanţelor Publice ca fiind neutră din punct de vedere bugetar, iar un calcul diferenţiat pentru medicamentele cu preţ accesibil, în majoritatea lor generice, ar afecta pozitiv două treimi din tratamentele utilizate în prezent în România: pentru afecţiuni cardiovasculare, reumatice, ale aparatului respirator, antibioticele la preţuri accesibile. APMGR susţine că încurajarea consumului de medicamente generice rămâne soluţia realistă de asigurare a accesului la tratament al tuturor pacienţilor, în condiţii de menţinere sub control a costurilor publice.

În acest sens, APMGR solicită autorităţilor să considere, pe termen mediu, excluderea producătorilor de medicamente generice de la plata taxei clawback. Conducerea asociaţiei susţine actualizarea periodică a listei de medicamente compensate, dar atrage atenţia că finanţarea acesteia exclusiv prin taxa clawback e nerealistă şi ar putea crea probleme majore în privinţa accesului populaţiei la tratamentele de bază. APMGR reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din România, fiind afiliată la Asociaţia Europeană a Producătorilor de Medicamente Generice.

Comenteaza