Un bancher avertizează: Urmează cea mai mare criză economică din 1933 încoace

Un bancher avertizează: Urmează cea mai mare criză economică din 1933 încoace

Scăderea activităţii economice, închiderea magazinelor şi fabricilor, scăderea din turism şi transport vor avea un impact puternic asupra economiei şi finanţelor publice, spune Dmitry Pankin, preşedintele Băncii Mării Negre. 

„Ne aflăm la începutul unei recesiuni globale. Este clar faptul că scăderea activităţii economice, închiderea magazinelor şi fabricilor, eliminarea aproape completă a serviciilor de turism, ospitalitate şi transport vor avea un impact puternic asupra economiei şi vor deteriora atât finanţele publice, cât şi starea financiară corporativă.

Ca urmare, este posibil să ne confruntăm, în a doua jumătate a acestui an sau anul viitor, cu o criză financiară. Activitatea economică este mai uşor de oprit decât de reconfigurat şi repornit. Va fi nevoie de timp”, a declarat Dmitry Pankin, preşedintele Băncii pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre.

Potrivit Mediafax, preşedintele băncii spune că în SUA, Deutsche Bank estimează o scădere a PIB-ului în trimestrul 2 de aproximativ 13%, iar secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, se aşteaptă la o creştere a ratei şomajului de până la 20%. În UE, situaţia este chiar mai accentuată, având în vedere anunţurile de închidere ale fabricilor Fiat şi Volkswagen, ceea ce afectează mii de furnizori. Aceste închideri se adaugă unei economii a serviciilor deja prăbuşită.

„Aceasta este probabil cea mai puternică contracţie economică din istorie, de la Marea Depresiune (1929 – 1933). Recuperarea depinde de cât va dura perioada de blocaj, de ce daune va provoca lanţurilor de aprovizionare şi finanţelor publice şi de efectul pe termen scurt sau lung a reducerii cererii consumatorilor. Dacă pandemia se va retrage până la finalul lunii iunie, sunt şanse bune pentu o recuperare rapidă, însemnând ca activitatea economică şi financiară să revină la normal în următoarele 12 luni”, a adăugat Pankin.

Preşedintele Băncii pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre a precizat că pandemia afectează temporar şi negativ relaţiile economice internaţionale, fluxurile comerciale şi de investiţii. În schimb, îmbunătăţeşte cooperarea şi coordonarea în domenii care ţin de sănătate şi securitate.

Este o problemă globală care necesită o combinaţie de măsuri regionale, naţionale şi internationale, luate în coordonare. „În contextul actual, vorbim despre măsuri de prevenţie luate pentru a limita transmiterea virusului. Toate ţările iau măsuri de siguranţă pentru a proteja mai întâi sănătatea oamenilor, situaţia economică fiind pe plan secundar.

Înregistrăm deja un blocaj din cauza activităţii economice reduse. Producţia se va restrânge atât din cauza măsurilor de distanţare socială impuse cât şi a scăderea cererii pentru bunuri de folosinţă îndelungată, produse industriale, de investiţii şi servicii ne-esenţiale”.

„Aş vrea să cred că vom găsi o soluţie curând, însă, în mod evident, nimeni nu ştie când şi cum se va termina această situaţie. Sperăm cu toţii ca măsurile de izolare severe adoptate la scară atât de largă vor fi eficiente pentru a stopa răspândirea virusului şi că numărul infecţiilor va fi menţinut în capacitatea sistemelor naţionale de sănătate, până când fie se utilizează eficient un vaccin, fie coronavirusul dispare”, a adăugat bancherul.

Pankin crede că principalele riscuri în contextul pandemiei sunt faptul că măsurile actuale de distanţare socială nu vor fi suficient de eficiente pentru a împiedica răspândirea virusului; virusul îşi menţine virulenţa când vremea se încălzeşte; autorităţile medicale vor fi copleşite şi capacitatea va fi extinsă până la limita critică; un nou vaccin, eficient, s-ar putea să nu fie descoperit, testat şi pus la dispoziţie la scară globală în 6-9 luni; guvernele nu vor mai avea bani pentru a susţine amânarea fiscală care menţine IMM-urile pe linia de plutire, pentru a subvenţiona cele mai afectate industrii şi a oferi sprijin vital locuitorilor; sectorul financiar se prăbuşeşte sub greutatea creditelor neperformante şi a lipsei de lichidităţi.

„Să sperăm că înainte ca recesiunea să se transforme în depresie, aşa cum am menţionat, fiecare ţară şi economia mondială revin la normalitate, angajându-se în acest nou ciclu de reconstrucţie, creştere şi dezvoltare, lăsând în urmă daunele provocate de pandemie”, a spus Pankin.

Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB) este o instituţie financiară internaţională înfiinţată de 11 state din zona Mării Negre: Albania, Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, România, Rusia, Turcia şi Ucraina. Sediul central este în Salonic, Grecia.

Comenteaza