Un bebeluș îi costă pe părinți până la 3.400 de euro pe an

Un bebeluș îi costă pe părinți până la 3.400 de euro pe an
Un bebeluș îi costă pe părinți până la 3.400 de euro pe an
Un bebeluș îi costă pe părinți 3.000 de euro pe an

Analiștii financiari au calculat care sunt cheltuielile în timpul sarcinii și în primul an de viață pentru un nou-născut în România. Acestea pot ajunge până la 3.400 de euro pentru produse de calitate.

Venirea unui copil pe lume înseamnă creșterea cheltuielilor. Pe lângă costurile periodice, cum ar fi mâncare, haine și scutece, apar și cumpărăturile mari cum ar fi pătuțul, masa de schimbat, căruciorul. Analiștii Picodi.com au calculat cheltuielile legate de nașterea unui copil: îmbrăcăminte pentru mamă în timpul sarcinii, spitalizare, mobilier pentru casă și întreținerea copilului în primul an de viață.

Lista de cumpărături a fost împărțită în șapte categorii tematice. Unele produse au fost trecute pe lista extinsă, deoarece nu reprezintă elemente indispensabile. Schimbarea garderobei cu articole vestimentare mai elastice sau cu mărimi mai mari va fi inevitabilă în timpul sarcinii. Setul de bază al hainelor de sarcină costă 860 de lei. Setul extins (1.350 de lei) include accesorii care i-ar fi de ajutor viitoarei mămici: o pernă specială pentru somn, detector de frecvență cardiacă fetală și un cântar inteligent.

Bagajul pentru spital constă în articole necesare mamei și bebelușului pe toată durata șederii în spital, versiunea de bază costă 180 de lei, iar 350 de lei pentru versiunea premium. Bagajele pentru spital pot fi pregătite de către mamă, sau există opțiunea de a le cumpăra direct de la magazin.

Pregătirea căminului pentru noul membru din familie necesită mari schimbări. Un pătuț cu saltea și plapumă, masă schimbătoare, scaun înalt, cadă, sticle, tetine, accesorii pentru îngrijire – toate acestea costă 2.340 de lei. În versiunea avansată, adică cu monitor pentru bebeluși, bouncer electronic, încălzitor de sticle și alte accesorii, schimbările casei se vor ridica la costul 3.970 de lei.

Articolele legate de transportul copilului reprezintă o cheltuială piperată. Un cărucior de clasă medie 2 în 1 și un scaun auto cu funcția de purtător de copii ajung la 730 de lei. Un cărucior de înaltă calitate, un purtător de copii și un înveliș vor crește suma de pe chitanță până la 2.620 de lei.

Majoritatea cheltuielilor din categoria produselor pentru îngrijirea bebelușilor reprezintă cele pentru scutece. Această invenție din anii 1950 face viața părinților să fie mai ușoară, dar nu ajută și portofelele. O ofertă anuală de produse cosmetice, produse de curățare și scutece poate costa de la 3.150 la 3.260 de lei, în funcție de ce posibilități financiare dispune familia.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă la sân, cel puțin în primele șase luni de viață ale copilului. Înseamnă că orice aliment suplimentar trebuie introdus nu mai devreme decât după prima jumătate de an de viață. Costul alimentelor după această perioadă reprezintă o treime din totalul cheltuielilor (2.890 de lei). Mâncarea de top ar fi mai scumpă (3.470 de lei).

Atunci când aleg haine pentru copii, părinților le este adesea greu să reziste dorinței de a cumpăra un alt tricou drăguț sau altă pereche minunată de pantofi. Părinții care renunță la ispită pot cheltui numai 930 de lei pentru îmbrăcămintea bebelușului. Cu toate acestea, cu o abordare mai sensibilă, hainele pentru copii pot costa până la 1.400 de lei în primul an din viața copilului.

Prin urmare, costul achizițiilor necesare în timpul sarcinii și primul an de viață al copilului ajung la suma de 11.080 de lei. Părinții care își permit să cheltuie pentru produse mai avansate, suma scoasă din buzunare ajunge la 16.420 de lei.

Conform Institutului Național de Statistică, salariul mediu din luna februarie în România ajungea 3.294 de lei. Guvernul României a stabilit ca alocațiile pentru copii să crească anual. În prezent, pentru copiii de până la doi ani, alocațiile ajung la suma de 300 de lei, iar 150 sunt alocați pentru copiii de până la 18 ani.

Acest sondaj se bazează pe prețurile de vânzare din marile magazine online din România și din alte țări din luna mai 2020. Datele privind remunerația medie provin de pe site-urile de stat ale statelor sau ale ministerelor relevante. 

Comenteaza