Un businessman din Austria a cumpărat 26% din Armătura. Miza: terenurile de lângă gară

Un businessman din Austria a cumpărat 26% din Armătura. Miza: terenurile de lângă gară
Austriecii de la Herz au pus uzina clujeană pe butuci

Matthias Haider, cetăţean austriac şi proaspăt administrator al societății Armătura Cluj, a achiziționat 10,4 milioane de acţiuni, echivalentul a 26%, conform unui raport remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB). 

Achiziţiile au fost realizate la BVB în 27 august când, numai prin piaţa Deal au fost transferate 10,2 milioane de acţiuni, la preţul unitar de 0,20 lei, pachetul de titluri negociat fiind de 2,04 milioane de lei, conform Bursa. Restul acţiunilor au fost cumpărate prin piaţa Regular, astfel încât preţul mediu unitar pentru toate cele 10,4 milioane de titluri a fost de 0,19 lei.

Printre vânzători s-a aflat Swiss Capital Asset Management, care şi-a diminuat participaţia de la 10,45% (4,18 milioane de acţiuni) la 2,2% (0,88 milioane de unități), conform raportărilor. În 30 iunie, Hric Beteiligungs Viena avea 26% din Armătura, iar Tridelta Heal Beteiligungsgesellschaft Luxemburg, 16,75%.

Conform raportului pentru 2018, la finele anului trecut, alţi acţionari ai Armătura erau Herz Armaturen, cu o deţinere de 6,99%, Broadhurst Investments, cu 6,82%, şi FDI Active Dinamic împreună cu Swiss Capital, ce deţineau 6,98% din societatea clujeană.

După primele şase luni ale anului curent, Armătura şi-a accentuat pierderea, compania înregistrând rezultate negative mai mari atât din activitatea operaţională cât şi din cea financiară. Activele totale erau, la jumătatea anului curent, de 35,2 milioa­ne lei, în scădere cu 0,76%, faţă de anul trecut.

Datoriile totale au urcat, în acelaşi interval de raportare, cu 2,96%, la 38.0 milioane lei, de la 36,9 milioane lei. Acţiunile au o lichiditate redusă la BVB, iar la ultima cotaţie a titlurilor din piaţă, de 0,17 lei, capitalizarea companiei din Cluj era de numai 6,8 milioane de lei.

Acum trei ani, producătorul de armături industriale Armătura şi-a scos la vânzare mai multe proprietăţi de pe platforma industrială de la gară şi a operat concedieri. Ultimul producător local important care mai activa pe platforma din zona gării şi-a redus activitatea: a închis turnătoria şi a disponibilizat personalul. 

VEZI Terenurile de la Armătura fac cu ochii investitorilor de la bursă
 
Printre producătorii care şi-au încetat sau şi-au restrâns activitatea în zona industrială din apropierea Gării Cluj-Napoca se numără Tehnofrig, Libertatea sau Fimaro, aceştia cedând terenurile sau halele pentru proiecte imobiliare, comerciale sau de birouri. 

Comenteaza