Un director de la Electrogrup va coordona asociația pentru relația cu investitorii de la bursă

Un director de la Electrogrup va coordona asociația pentru relația cu investitorii de la bursă

Tony Romani, director pentru relații cu investitorii al companiei clujene Electrogrup, a fost ales în Consiliul Director (CD) al noii Asociații pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România (ARIR).

Membrii fondatori au desemnat următorul CD: Daniela Șerban, președinte – independent (McGuireWoods), Adrian Tănase (Bursa de Valori București), Ioana Bîrsu (Franklin Templeton), Viorel Vasiu (Transelectrica) și Tony Romani – independent (Electrogrup).

Companii listate, cu potențial de listare, administratori de fonduri și profesioniști în domeniu au fondat ARIR. Membri fondatori sunt companiile BVB, ALRO, Franklin Templeton, Electromagnetica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Teraplast, Transelectrica, dar și Daniela Șerban, Cosmin Răduță și Tony Romani.

ARIR este o organizație neguvernamentală și nonprofit înființată cu scopul de oferi actualilor și potențialilor emitenți o platformă de dezvoltare a profesioniștilor din domeniul relației cu investitorii și de a contribui la implementarea celor mai bune practici în comunicarea cu aceștia și guvernanță corporativă.

În cadrul asociației sunt invitați să adere noi membri, companii listate la bursă sau care intenționează să se listeze, precum și specialiști în domeniu, pentru un grad mai înalt de reprezentativitate și impact asupra comunității pieței de capital.

„Mă bucur că acestei inițiative pe care BVB a susținut-o încă de la început i s-au alăturat companii listate mari și companii cu potențial de listare, precum și profesioniști în acest domeniu. Îmbunătățirea transparenței companiilor listate răspunde exigențelor investitorilor, fie că vorbim de cei internaționali sau locali, instituționali sau individuali. O mai bună înțelegere a activității operaționale și a strategiei unei companii poate avea impact asupra evaluării acesteia”, susține Adrian Tănase, directorul general al BVB.
„Implementarea celor mai bune practici de relații cu investitorii înseamnă creșterea transparenței companiilor listate prin îmbunătățirea tehnicilor de comunicare cu investitorii, utilizarea de noi instrumente și inovare în domeniu. Toate acestea sunt atribute cuantificate de către investitori și influențează percepția lor față de emitenți sau potențiali emitenți. Oportunitatea unui astfel de proiect vine în contextul creșterii vizibilității pieței de capital românești pe plan internațional din ultimii ani, recentelor listări ale companiilor private și interacțiunii tot mai frecvente dintre investitori cu companiile locale”, consideră Daniela Șerban.

Demersul a fost susținut de compania de afaceri publice McGuireWoods Consulting și Casa de Avocatură PeliFilip. Profesioniștii în relația cu investitorii vor contribui la elaborarea și implementarea celor mai bune practici de comunicare cu aceștia, creșterea gradului de transparență a companiilor listate și conformare cu principiile de guvernanța corporativă, în scopul de a oferi investitorilor și acționarilor elemente esențiale ale unei decizii informate de investire. 

Activitatea asociației se va concentra pe cinci direcții strategice: evaluare (măsurarea periodică a percepției investitorilor față de companiile listate), prezentare (îmbunătățirea modului de prezentare a companiilor), reglementare (monitorizarea cadrului legislativ și susținerea opiniilor membrilor), comunicare (consolidarea legăturilor cu comunitățile de investitori și analiști), recunoaștere (promovarea companiilor care implementează cele mai bune practici).

ARIR își propune, de asemenea, să fie o platformă prin care companiile listate să recruteze angajați pentru activitățile de relații cu investitorii.

Artizanul preluării Netcity

Tony Romani este directorul companiei clujene pentru relația cu investitorii și s-a alăturat acesteia în 2015, în calitate de coordonator al activităților de fuziuni și achiziții. El a mai lucrat pentru companii precum PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young, UBS, Morgan Stanley, AMEX și a contribuit semnificativ cu expertiza sa în achiziția de către Electrogrup a companiei Netcity.

Comenteaza